Kiedy wysiać rzeżuchę na Wielkanoc? Ten termin jest kluczowy
Na wielkonocnym stole w wielu domach nie może zabraknąć rzeżuchy, która charakteryzuje się intensywnym smakiem i zapachem. Chcąc ją jednak wysiać w domowym zaciszu, trzeba mieć na uwadze, ile czasu rzeżucha potrzebuje na wykiełkowanie i wyrośnięcie.
Rzeżucha na Wielkanoc. Dlaczego warto ją jeść?
Rzeżucha charakteryzuje się lekko pikantnym, wyrazistym smakiem i zawiera wiele wartości odżywczych.
Rzeżucha, a właściwie pieprzyca siewna, jest bogata w witaminy A, C, E i K oraz te z grupy B. Jest również źródłem potasu, magnezu, wapnia, fosforu oraz żelaza. Poza tym rzeżucha zawiera glukozynolany, które wykazują działanie przeciwnowotworowe.
W związku z tym warto samodzielnie uprawiać rzeżuchę w domu i cieszyć się jej prozdrowotnymi właściwościami nie tylko podczas Wielkanocy.
Kiedy należy wysiać rzeżuchę na Wielkanoc?
Wyhodowanie rzeżuchy w domu jest niezwykle proste. Chcąc się nią cieszyć podczas Wielkanocy, trzeba mieć na uwadze, ile czasu potrzebuje na wyrośnięcie. Rzeżucha jest gotowa do jedzenia po mniej więcej 7-10 dniach od wysiania. Zatem w tym roku warto wysiać rzeżuchę w okolicy 30 marca.
Nasiona rzeżuchy należy wysiać gęsto w płaskim naczyniu wyłożonym lekko wilgotną watą bądź ligniną. Zaleca się, by po równomiernym wyłożeniu nasion na podłożu delikatnie zwilżyć je wodą.
Wysianą rzeżuchę należy postawić w ciepłym i jasnym miejscu. Nasiona zaleca się podlewać codziennie, najlepiej za pomocą spryskiwacza. Suche podłoże i brak dostępu do wody sprawia, że rzeżucha zamiera. Nadmiar wody również nie jest dla niej odpowiedni. Wówczas pojawia się pleśń lub rzeżucha zaczyna gnić.
***