Komu może zaszkodzić jedzenie kalafiorów? Sprawdź czy należysz do tej grupy

Kalafior może stanowić doskonałe i zdrowe uzupełnienie codziennej diety. Niektóre osoby muszą jednak uważać, by nie zjeść go za dużo
Kalafior może stanowić doskonałe i zdrowe uzupełnienie codziennej diety. Niektóre osoby muszą jednak uważać, by nie zjeść go za dużo123RF/PICSEL

Kalafior - jakie ma właściwości?

  • Jak przekonują naukowcy z Ameryki Północnej i Kanady oraz Uniwersytetu Stanu Teksas, regularne spożywanie kalafiorów może zmniejszyć ryzyko raka prostaty i pęcherza
  • Jak twierdzą badacze z Johns Hopkins University School of Medicine w Baltimore, kalafiory mogą chronić przed zapaleniem błony śluzowej żołądka, zapaleniem przełyku, a nawet rakiem żołądka
  • Odkryto też, że u pacjentek jedzących większe ilości warzyw z rodziny kapustnych, w tym kalafiorów, występuje mniejsze ryzyko zachorowania na reumatoidalne zapalenie stawów 
  • węglowodanów
  • błonnika pokarmowego
  • witamin: A, C, E, z grupy B
  • sodu, potasu, wapnia, fosforu, magnezu, żelaza, manganu, cynku, miedzi

Komu jedzenie kalafiora może zaszkodzić?

Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia dolegliwości trawienne po spożyciu kalafiora, warto podawać go w towarzystwie czosnku, kminku czy kopru
Aby zminimalizować ryzyko wystąpienia dolegliwości trawienne po spożyciu kalafiora, warto podawać go w towarzystwie czosnku, kminku czy kopru123RF/PICSEL
Justyna Moraczewska w „Fajce pokoju”: Przemoc domowa. Uderzył ją raz i to wystarczyłoPolsat Cafe
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?