Kuchenka? Czysta jak łza!
Po wieczornym zmywaniu pora na czyszczenie płyty? Nie załamuj rąk! Można zrobić to bardzo prosto.
Sposób czyszczenia kuchenki należy dopasować do jej rodzaju. Choć metody są różne, w każdym przypadku możesz sięgnąć po preparaty z kuchennej szafki.
Gazowa – bardzo tłusta
Kratki z kuchenki gazowej szybko pokrywają się osadem. Zostaw je na noc np. w dużej misce napełnionej gorącą wodą z detergentem. Najlepszy jest skoncentrowany płyn do mycia naczyń. Możesz też użyć nierozcieńczonego octu. Rano usuniesz zabrudzenia, przecierając kratki zmywakiem.
Ceramiczna – kapryśna
Do jej mycia przystępuj wtedy, gdy wystygnie. Do usuwania lekkich zabrudzeń używaj preparatów przeznaczonych do mycia takich kuchenek ceramicznych - pozostawiają ochronny film na płycie. Jeśli na kuchenkę wysypie się cukier lub przywarło do niej tworzywo sztuczne, należy je usunąć specjalną łopatką.
Stalowa – podatna na rysy
Lepiej jej nie szorować. Zabrudzenia, które przywarły, namocz, przykładając do nich wilgotne ręczniki papierowe. Po umyciu wytrzyj ją – wysychająca na powierzchni woda zostawia brzydkie zacieki. Blasku nada jej przetarcie cytryną i wytarcie.