Reklama

Reklama

Kuchenka? Czysta jak łza!

Po wieczornym zmywaniu pora na czyszczenie płyty? Nie załamuj rąk! Można zrobić to bardzo prosto.


Sposób czyszczenia kuchenki należy dopasować do jej rodzaju. Choć metody są różne, w każdym przypadku możesz sięgnąć po preparaty z kuchennej szafki.

Gazowa – bardzo tłusta

Kratki z kuchenki gazowej szybko pokrywają się osadem. Zostaw je na noc np. w dużej misce napełnionej gorącą wodą z detergentem. Najlepszy jest skoncentrowany płyn do mycia naczyń. Możesz też użyć nierozcieńczonego octu. Rano usuniesz zabrudzenia, przecierając kratki zmywakiem.

Ceramiczna – kapryśna

Do jej mycia przystępuj wtedy, gdy wystygnie. Do usuwania lekkich zabrudzeń używaj preparatów przeznaczonych do mycia takich kuchenek ceramicznych - pozostawiają ochronny film na płycie. Jeśli na kuchenkę wysypie się cukier lub przywarło do niej tworzywo sztuczne, należy je usunąć specjalną łopatką.

Reklama

Stalowa – podatna na rysy

Lepiej jej nie szorować. Zabrudzenia, które przywarły, namocz, przykładając do nich wilgotne ręczniki papierowe. Po umyciu wytrzyj ją – wysychająca na powierzchni woda zostawia brzydkie zacieki. Blasku nada jej przetarcie cytryną i wytarcie.

Naj

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy