Kuchenne porady

Proste sposoby na to, jak ułatwić sobie pieczenie ciast.

Dodaj szczyptę soli do sernika. Efekt cię zaskoczy!
Dodaj szczyptę soli do sernika. Efekt cię zaskoczy!Marek Lasyk Reporter

Lukier nie lubi bułki

Zanim jeszcze polukrujemy tort, zetrzyjmy z niego (czystą ściereczką) tartą bułkę, którą była wysypana tortownica. Lukier, a także krem, lepiej się trzymają gładkiej powierzchni.

Cytryna dla kruchości

Aby zwiększyć kruchość ciasta oraz jego smak, zaleca się dodawać do ciasta kruchego nieco soku z cytryny (rozpuszczonego kwasku cytrynowego).

Sól na smak

Szczypta soli w niektórych potrawach słodkich, jak ciasto drożdżowe czy sernik, wybitnie podnosi ich smak. Szczyptę soli dodaje się także dla przyspieszenia ubijania piany z białek.

Jak wałkować

Przełożone kawałkami masła płaty ciasta francuskiego wałkujemy, zachowując stale jeden kierunek: od siebie na zewnątrz. Wałka nie należy cofać po cieście, lecz zawsze unosić w górę i ponownie wałkować od siebie. Nie wolno też podczas wałkowania poruszać ciasta i przewracać go. Wałek naciskamy lekko i równomiernie.

Piernik bez pęcherzy

Jeżeli zamierzamy przekładać piernik marmoladą albo masą śmietanową, ciasto przed pieczeniem należy gęsto ponakłuwać widelcem. Zapobiegnie to powstawaniu pęcherzy i kruszeniu się blatów.

Życie na gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas