Reklama

Reklama

Kuchenne porady

Proste sposoby na to, jak ułatwić sobie pieczenie ciast.

Lukier nie lubi bułki

Zanim jeszcze polukrujemy tort, zetrzyjmy z niego (czystą ściereczką) tartą bułkę, którą była wysypana tortownica. Lukier, a także krem, lepiej się trzymają gładkiej powierzchni.

Cytryna dla kruchości

Reklama

Aby zwiększyć kruchość ciasta oraz jego smak, zaleca się dodawać do ciasta kruchego nieco soku z cytryny (rozpuszczonego kwasku cytrynowego).

Sól na smak

Szczypta soli w niektórych potrawach słodkich, jak ciasto drożdżowe czy sernik, wybitnie podnosi ich smak. Szczyptę soli dodaje się także dla przyspieszenia ubijania piany z białek.

Jak wałkować

Przełożone kawałkami masła płaty ciasta francuskiego wałkujemy, zachowując stale jeden kierunek: od siebie na zewnątrz. Wałka nie należy cofać po cieście, lecz zawsze unosić w górę i ponownie wałkować od siebie. Nie wolno też podczas wałkowania poruszać ciasta i przewracać go. Wałek naciskamy lekko i równomiernie.

Piernik bez pęcherzy

Jeżeli zamierzamy przekładać piernik marmoladą albo masą śmietanową, ciasto przed pieczeniem należy gęsto ponakłuwać widelcem. Zapobiegnie to powstawaniu pęcherzy i kruszeniu się blatów.

Życie na gorąco

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje