Kuchnia czysta na dłużej: siedem sprytnych patentów

Dopiero co ją czyściłaś, a znowu jest brudna? Oto triki, które zaoszczędzą ci pracy i skrócą następne sprzątanie.

Raz dziennie przelewaj gąbki do naczyń wrzątkiem
Raz dziennie przelewaj gąbki do naczyń wrzątkiem123RF/PICSEL

Blat kuchenny

Zamontuj pod nim pojemnik na odpadki kuchenne. Przypomina on skrzynkę na kwiaty i jest zawieszany na froncie szafki podblatowej (ok. 30 zł, do kupienia w dyskontach). Przecierając blat, będziesz zsuwać do niego okruchy, a na koniec dnia opróżnisz pojemnik, zostawiając blat czysty.

Zmywaki

Raz dziennie przelewaj je wrzątkiem. Nie będą się na nich rozwijały drobnoustroje, przez które gąbki zaczynają brzydko pachnieć. Codziennie wieczorem wyżmij je i odłóż tak, by mogły całkowicie wyschnąć.

Lodówka

Wnętrze szuflad na warzywa wyściełaj ręcznikami papierowymi. Gdy zauważysz, że zebrały się na nich zabrudzenia, błyskawicznie wymienisz je na nowe.

Stojak na jajka zastąp dociętą kartonową wytłoczką. Ją też możesz wymieniać.

Drewniana deska do krojenia

Raz w tygodniu odkaź ją, czyszcząc papką z sody i octu. 2 łyżki sody wymieszaj z 1 łyżką octu. Nałóż papkę na zmywak i pocieraj deskę miejsce przy miejscu. Dokładnie spłucz ciepłą wodą. Raz na miesiąc, po starannym umyciu i wysuszeniu, nasmaruj ją olejem kokosowym. Nie będzie chłonąć zabrudzeń.

Raz na miesiąc, po starannym umyciu i wysuszeniu, nasmaruj deskę olejem kokosowym
Raz na miesiąc, po starannym umyciu i wysuszeniu, nasmaruj deskę olejem kokosowym123RF/PICSEL

Nasza rada

Stalowy zlew posmaruj olejem. Nie powstaną na nim zacieki.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas