Kuchnia czysta na dłużej: siedem sprytnych patentów
Dopiero co ją czyściłaś, a znowu jest brudna? Oto triki, które zaoszczędzą ci pracy i skrócą następne sprzątanie.
Blat kuchenny
Zamontuj pod nim pojemnik na odpadki kuchenne. Przypomina on skrzynkę na kwiaty i jest zawieszany na froncie szafki podblatowej (ok. 30 zł, do kupienia w dyskontach). Przecierając blat, będziesz zsuwać do niego okruchy, a na koniec dnia opróżnisz pojemnik, zostawiając blat czysty.
Zmywaki
Raz dziennie przelewaj je wrzątkiem. Nie będą się na nich rozwijały drobnoustroje, przez które gąbki zaczynają brzydko pachnieć. Codziennie wieczorem wyżmij je i odłóż tak, by mogły całkowicie wyschnąć.
Lodówka
Wnętrze szuflad na warzywa wyściełaj ręcznikami papierowymi. Gdy zauważysz, że zebrały się na nich zabrudzenia, błyskawicznie wymienisz je na nowe.
Stojak na jajka zastąp dociętą kartonową wytłoczką. Ją też możesz wymieniać.
Drewniana deska do krojenia
Raz w tygodniu odkaź ją, czyszcząc papką z sody i octu. 2 łyżki sody wymieszaj z 1 łyżką octu. Nałóż papkę na zmywak i pocieraj deskę miejsce przy miejscu. Dokładnie spłucz ciepłą wodą. Raz na miesiąc, po starannym umyciu i wysuszeniu, nasmaruj ją olejem kokosowym. Nie będzie chłonąć zabrudzeń.
Nasza rada
Stalowy zlew posmaruj olejem. Nie powstaną na nim zacieki.