Kuracja na niedokrwistość
Co drugi dzień weź po łyżeczce kwiatu głogu, owocu dzikiej róży i liści czarnej porzeczki, zalej 0,5 l zimnej wody. Odstaw na kilka godzin, zagotuj, odcedź i wypij.
Możesz przygotować również napój z łyżeczki ziela tysiącznika, bobrka trójlistnego i szczypty piołunu, zalej mieszankę 0,5 l zimnej wody. Odstaw na noc, rano zagotuj. Podziel na 2 porcje. Jedną wypij rano, drugą wieczorem.
Jedz dużo kaszy jaglanej i jęczmiennej, buraki gotowane z olejem kukurydzianym lub dyniowym, marchew z kozieradką, seler, fasolę, soczewicę, kapustę, biały ser, rodzynki, orzechy laskowe.
Pij sok z marchwi i herbatki z pokrzywy. Raz dziennie łyżeczkę oleju lnianego. Od wiosny do jesieni jedz sałatkę z pokrzyw (zimą – pić napary). Pij także kompoty z suszonych owoców, soki z żurawiny i aronii. Unikaj octu i wszelkich marynat, konserwantów, mocnych alkoholi.
Konsultacja: naturoterapeuta Jerzy A. Masłowski