Ma więcej witaminy C niż cytryna. Dodawaj śmiało do herbaty
Oprac.: Karolina Iwaniuk
Pigwowiec japoński to krzew owocowy pochodzący z Japonii. Zdobył jednak popularność ze względu na swoje owoce także i w Europie. To właśnie one zawierają istną skarbnicę zdrowia, w tym witaminę C, której jest więcej, niż w cytrynie.
Idealny owoc na jesień. Dodawaj śmiało do herbaty z miodem
Dobrze znana Japończykom roślina, pigwowiec japoński, jest popularna zarówno ze względu na walory ozdobne, jak i owoce, które mają liczne zastosowania kulinarne oraz zdrowotne.
To właśnie niepozorne owoce pigwowca rozsławiły tę roślinę także i w Europie. Są małe i twarde, a dodatkowo ich smak może wielu zniechęcać, bo jest cierpki i kwaśny. Jednak kto wie, co zawiera pigwowiec japoński, będzie jadł te owoce nawet pomimo nieprzyjemnego dla niektórych smaku.
Owoce pigwowca japońskiego, pomimo niewielkich rozmiarów, są bardzo bogate w składniki odżywcze. Przede wszystkim zawierają witaminę C. W 100 gramach owoców pigwowca japońskiego znajduje się około 90-180 mg witaminy C, podczas gdy w tej samej ilości cytryny jest około 50 mg witaminy C.
Oznacza to, że owoce pigwowca mają nawet do trzech razy więcej tej witaminy niż cytryna, co czyni je jednym z najbogatszych źródeł witaminy C wśród owoców.
Zwłaszcza jesienią i zimą spokojnie możemy dodawać suszone owoce pigwowca do herbaty zamiast cytryny. To powinno wspomóc działanie naszego układu immunologicznego, chroniąc nas przed wirusami w sezonie przeziębień.
W pigwowcu japońskim znajdziemy także polifenole, które mają działanie przeciwutleniające, mogą wspierać ochronę organizmu przed wolnymi rodnikami, co wpływa korzystnie na zdrowie serca i układ krwionośny.
Pektyny z kolei, które znajdują się także w tym owocu, to inaczej błonnik pokarmowy. Wspiera on układ pokarmowy i trawienny.
Syropy, owoce suszone i przetwory. Jak wykorzystać pigwowiec japoński?
Ze względu na naprawdę cierpki i kwaśny smak, trudno jeść owoce pigwowca japońskiego niczym jabłko czy banana. Dlatego warto dodać go do przetworów takich jak konfitury czy dżemy.
Dzięki wysokiej zawartości pektyn mają naturalne właściwości żelujące i świetnie nadają się do tego typu przetworów.
Z pigwowca japońskiego można także sporządzać syropy i soki, które idealnie nadadzą się do herbaty, podobnie jak suszone owoce.
Choć są skarbnicą zdrowia, to jednak niektóre osoby powinny uważać na spożywanie tych owoców. Szczególnie Osoby z wrzodami żołądka lub nadkwasotą, ponieważ owoce są bardzo kwaśne, mogą drażnić błonę śluzową żołądka i pogarszać stan chorobowy.
Osoby uczulone na rośliny z rodziny różowatych, do której należy pigwowiec, a także osoby borykające się z chorobami układu moczowego także nie powinny spożywać owoców pigwowca japońskiego.