Ma więcej witaminy C niż cytryna. Dodawaj śmiało do herbaty

Pigwowiec japoński to krzew owocowy pochodzący z Japonii. Zdobył jednak popularność ze względu na swoje owoce także i w Europie. To właśnie one zawierają istną skarbnicę zdrowia, w tym witaminę C, której jest więcej, niż w cytrynie.

Naturalny sposób na wzmocnienie odporności: Miód i pigwa do herbaty
Naturalny sposób na wzmocnienie odporności: Miód i pigwa do herbaty123RF/PICSEL

Idealny owoc na jesień. Dodawaj śmiało do herbaty z miodem

Dobrze znana Japończykom roślina, pigwowiec japoński, jest popularna zarówno ze względu na walory ozdobne, jak i owoce, które mają liczne zastosowania kulinarne oraz zdrowotne.

To właśnie niepozorne owoce pigwowca rozsławiły tę roślinę także i w Europie. Są małe i twarde, a dodatkowo ich smak może wielu zniechęcać, bo jest cierpki i kwaśny. Jednak kto wie, co zawiera pigwowiec japoński, będzie jadł te owoce nawet pomimo nieprzyjemnego dla niektórych smaku.

Owoce pigwowca japońskiego, pomimo niewielkich rozmiarów, są bardzo bogate w składniki odżywcze. Przede wszystkim zawierają witaminę C. W 100 gramach owoców pigwowca japońskiego znajduje się około 90-180 mg witaminy C, podczas gdy w tej samej ilości cytryny jest około 50 mg witaminy C.

Oznacza to, że owoce pigwowca mają nawet do trzech razy więcej tej witaminy niż cytryna, co czyni je jednym z najbogatszych źródeł witaminy C wśród owoców.

Zwłaszcza jesienią i zimą spokojnie możemy dodawać suszone owoce pigwowca do herbaty zamiast cytryny. To powinno wspomóc działanie naszego układu immunologicznego, chroniąc nas przed wirusami w sezonie przeziębień.

W pigwowcu japońskim znajdziemy także polifenole, które mają działanie przeciwutleniające, mogą wspierać ochronę organizmu przed wolnymi rodnikami, co wpływa korzystnie na zdrowie serca i układ krwionośny.

Pektyny z kolei, które znajdują się także w tym owocu, to inaczej błonnik pokarmowy. Wspiera on układ pokarmowy i trawienny.

Syropy, owoce suszone i przetwory. Jak wykorzystać pigwowiec japoński?

Pigwowiec japoński to istna skarbnica witaminy C
Pigwowiec japoński to istna skarbnica witaminy CJerzy ROMANOWSKI/East NewsEast News

Ze względu na naprawdę cierpki i kwaśny smak, trudno jeść owoce pigwowca japońskiego niczym jabłko czy banana. Dlatego warto dodać go do przetworów takich jak konfitury czy dżemy. 

Dzięki wysokiej zawartości pektyn mają naturalne właściwości żelujące i świetnie nadają się do tego typu przetworów.

Z pigwowca japońskiego można także sporządzać syropy i soki, które idealnie nadadzą się do herbaty, podobnie jak suszone owoce.

Choć są skarbnicą zdrowia, to jednak niektóre osoby powinny uważać na spożywanie tych owoców. Szczególnie Osoby z wrzodami żołądka lub nadkwasotą, ponieważ owoce są bardzo kwaśne, mogą drażnić błonę śluzową żołądka i pogarszać stan chorobowy.

Osoby uczulone na rośliny z rodziny różowatych, do której należy pigwowiec, a także osoby borykające się z chorobami układu moczowego także nie powinny spożywać owoców pigwowca japońskiego.

Cytryna w syropie - jak ją zrobić w domu?Interia Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas