Metoda podbija internet. Suszą grzyby za pomocą lodówki
Ruszyli! Polacy uzbrojeni w wiklinowe koszyki i poręczne koziki przeczesują lasy w poszukiwaniu grzybów. I o ile wypad na grzybobranie to prawdziwa przyjemność obcowania z matką naturą, to po powrocie do domu często pojawia się problem, jak szybko i skutecznie wysuszyć nasze zbiory, zanim zainteresują się nimi robaki. Przedstawiamy genialny sposób na suszenie grzybów za pomocą… lodówki.
Wrzesień to ulubiony miesiąc wszystkich miłośników zbierania grzybów. To właśnie wtedy przypada szczyt sezonu na te przepyszne dary natury. Zanim wrócimy z lasów z pełnymi koszykami i wiaderkami, warto wcześniej zastanowić się, co chcemy zrobić z zebranymi grzybami i odpowiedni zaplanować strategię.
Oczywiście część z nich warto zjeść w świeżej formie, dodając je do różnych potraw lub robiąc sosy. Zapewne znajdą się i tacy, którzy zamarynują swoje zbiory, jeszcze inni postanowią ususzyć grzyby. I właśnie o metodach suszenia grzybów słów kilka.
Jak suszyć grzyby?
Bardzo popularną metodą suszenia grzybów, po wcześniejszym, dokładnym umyciu i pokrojeniu, jest wystawienie ich na słońce. Niestety taka metoda ma również swoje minusy - kiedy pogoda za oknem nie sprzyja, grzybów w ten sposób nie da się wysuszyć.
Innym "patentem" jest suszenie w specjalnych suszarkach przeznaczonych do suszenia m.in. owoców i grzybów. Nie każdy jednak takie urządzenie posiada. Wieszanie grzybów na sznurku nad piekarnikiem? Działa, ale należy pamiętać, że suszenie grzybów to bardzo długi proces, więc rachunki za energię w takim przypadku mogą zgasić w nas entuzjazm do zajadania się nimi.
Czytaj także: Nigdy nie dodawaj ich do grzybów. Stracisz cały smak
Suszenie grzybów w lodówce
Tak, na pierwszy rzut oka metoda może wydawać się absurdalna, bo susząc grzyby, potrzebujemy ciepła, tymczasem lodówka działa zupełnie inaczej. A jednak, w tym szaleństwie jest metoda. Już wyjaśniamy.
W celu dokładnego wysuszenia grzybów w lodówce musimy wyposażyć się w pergamin i dobrej jakości pochłaniacz wilgoci. Półki w lodówce wykładamy pergaminem i następnie rozkładamy grzyby. Pamiętajmy o odpowiednich odstępach między kawałkami grzybów, ponieważ nie powinny się one ze sobą stykać.
Teraz wystarczy włożyć na półkę lodówki pochłaniacz wilgoci i uzbroić się w cierpliwość. Pochłaniacz wilgoci wyciągnie z grzybów wodę, dzięki czemu będą one odpowiednio wysuszone.