Nigdy nie dodawaj ich do grzybów. Stracisz cały smak
Oprac.: Łukasz Piątek
Zebranie pięknych i dorodnych grzybów to już połowa sukcesu. Jednak by móc cieszyć się ich doskonałym smakiem, należy wiedzieć, jak je odpowiednio doprawić. Okazuje się bowiem, że niektórych przypraw należy unikać jak ognia, gdyż mogą one całkowicie zepsuć smak grzybów.
Czym doprawiać grzyby?
Choć szczyt sezonu na grzyby w Polsce rozpocznie się we wrześniu, to i tak w ostatnich tygodniach mieliśmy już ich spory wysyp. Sposobów na przyrządzanie tych darów natury jest mnóstwo, ale bez względu na to, czy grzyby będą marynowane, suszone czy smażone, powinniśmy wiedzieć, w jaki sposób wyciągnąć z nich jak najwięcej smaku i aromatu.
Grzyby smażone na maśle będą doskonale smakować, kiedy okrasimy je posiekaną natką pietruszki, rozmarynem lub tymiankiem. Pietruszka zdecydowanie zwiększa głębię smaku grzybów, ale należy pamiętać, by dodawać ją pod sam koniec obróbki termicznej.
Tymianek poprawia aromat grzybów i podkreśla ich nieco ziemisty posmak. Z kolei rozmaryn nadaje grzybom sosnowego aromatu.
Czytaj także: Jest większy od piłki futbolowej i smaczniejszy od kani. Polacy pokochali tego mało znanego grzyba
Czym nie doprawiać grzybów?
Jeśli chcemy pieścić swoje podniebienie doskonałym, głębokim i wyrazistym smakiem grzybów pod żadnym pozorem nie powinniśmy dodawać do nich pewnych przyprawa. Mowa m.in. o papryce w proszku i innych ostrych dodatkach, które z uwagi na ich intensywność, przykryją cały smak grzybów.
Pamiętajmy o tym, że grzyby same w sobie doskonale smakują, a doprawienie ich powinno być raczej symboliczne.