​Mniej znane zalety brzoskwiń, przez które warto je jeść oraz stosować w pielęgnacji

Ich słodycz bezwiednie przywodzi na myśl beztroskie lato. Brzoskwinia to nieoceniona bohaterka letniej kuchni, której wszechstronne wykorzystanie pozwala kreować delikatne desery, jak również przełamywać w nieoczywisty sposób smak dań wytrawnych.

Brzoskwinie są wypełnione przeciwutleniaczami, które pozwalają przeciwdziałać stresowi oksydacyjnemu, pomagają chronić organizm przed przedwczesnym procesem starzenia
Brzoskwinie są wypełnione przeciwutleniaczami, które pozwalają przeciwdziałać stresowi oksydacyjnemu, pomagają chronić organizm przed przedwczesnym procesem starzenia123RF/PICSEL

Zwykle stanowi lekką przekąskę w ciągu dnia. Jej słodycz już przy pierwszym kęsie przywodzi na myśl smak lata. Jednak warto postawić na nieoczywiste jej wykorzystanie w letniej kuchni. Grillowana z odrobiną chili lub soku z limonki może stanowić ciekawy dodatek do deserów, a o poranku w ciekawy sposób może przełamać smak jogurtu. Doskonale sprawdzi się również jako dodatek do sałatek a nawet tostów.

Brzoskwinia zdecydowanie powinna królować w letniej kuchni, nie tylko ze względu na możliwości kulinarne jakie oferuje, ale również walory zdrowotne jakie w sobie posiada. To oczywiście skarbnica witamin, szczególnie tych, które latem przydadzą się nam najbardziej, czyli witamin C, E, K, stanowi również źródło potasu, magnezu, fosforu, żelaza i niektórych witamin z grupy B.

Ponadto brzoskwinie są wypełnione przeciwutleniaczami, które pozwalają przeciwdziałać stresowi oksydacyjnemu, pomagają chronić organizm przed przedwczesnym procesem starzenia

Jeden średniej wielkości owoc dostarcza około 2 gramów błonnika, z czego połowa to błonnik rozpuszczalny, a druga połowa jest nierozpuszczalna. Nikomu nie trzeba wyjaśniać, że jest on niezbędny dla zachowania zdrowia układu trawiennego, sprzyja kontroli masy ciała i pozwala na dłużej zachować uczucie sytości, zatem brzoskwinia powinna na stałe zagościć w repertuarze letnich przekąsek.

Brzoskwinie mogą obniżać czynniki związane ze zwiększonym ryzykiem chorób serca, takie jak wysokie ciśnienie krwi i poziom cholesterolu.

Należą również do grona naturalnych "kosmetyków". Badania wykazały, że związki znajdujące się w brzoskwiniach mogą poprawić zdolność skóry do zatrzymywania wilgoci - poprawiając w ten sposób gładkość cery. Dodatkowo badania wskazały, że ekstrakty z kwiatów lub miąższu brzoskwini nakładane bezpośrednio na skórę mogą pomóc w zapobieganiu uszkodzeniom spowodowanym promieniowaniem UV. Są również źródłem witamin młodości.

Często ignorowany problem ma poważne konsekwencje
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas