Natrzyj nią stopy. Znana przyprawa ma niezwykłe zastosowanie

Przyprawy sprawdzą się nie tylko w kuchni
Przyprawy sprawdzą się nie tylko w kuchni123RF/PICSEL
Dzięki tej metodzie już nigdy nie będzie ci zimno w stopy
Dzięki tej metodzie już nigdy nie będzie ci zimno w stopy123RF/PICSEL

Piekielny związek

Przypraw sobie życie

Kminek Jego walory doceniają zwłaszcza osoby z delikatnym przewodem pokarmowym. Kminek warto dodawać do dań kapustnych, mięsnych i tych na bazie roślin strączkowych. Sprzyja procesom metabolicznym i znosi dyskomfort trawienny. Dobrze używać go w trakcie gotowania ciecierzycy czy bobu, zapobiegniemy ewentualnym kłopotom trawiennym. Ewa Koza, mamsmak.com
Kminek Jego walory doceniają zwłaszcza osoby z delikatnym przewodem pokarmowym. Kminek warto dodawać do dań kapustnych, mięsnych i tych na bazie roślin strączkowych. Sprzyja procesom metabolicznym i znosi dyskomfort trawienny. Dobrze używać go w trakcie gotowania ciecierzycy czy bobu, zapobiegniemy ewentualnym kłopotom trawiennym. Ewa Koza, mamsmak.com 123RF/PICSEL
Tymianek Wspiera pracę żołądka, jelit i wątroby, dzięki czemu usprawnia metabolizm. Działa też antyseptycznie i przeciwbakteryjnie. Nie ma lepszej przyprawy (niż tymianek) do dań z ziemniaków. Młode ziemniaki gotowane na parze, zapiekanka ziemniaczana czy zupa krem z ziemniaków serwowane z tymiankiem smakują wybornie.
Tymianek Wspiera pracę żołądka, jelit i wątroby, dzięki czemu usprawnia metabolizm. Działa też antyseptycznie i przeciwbakteryjnie. Nie ma lepszej przyprawy (niż tymianek) do dań z ziemniaków. Młode ziemniaki gotowane na parze, zapiekanka ziemniaczana czy zupa krem z ziemniaków serwowane z tymiankiem smakują wybornie. 123RF/PICSEL
Oregano Oregano, inaczej lebiodka pospolita obfituje w szereg cennych odżywczo składników. Zawiera między innymi karwakrol i tymol, które mają silne właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Warto dodawać je jak najczęściej do pieczywa drożdżowego, marynat warzywnych, pieczonych mięs i ryb. Oregano dobrze podkreśli smak potraw na bazie serów i jaj.
Oregano Oregano, inaczej lebiodka pospolita obfituje w szereg cennych odżywczo składników. Zawiera między innymi karwakrol i tymol, które mają silne właściwości przeciwgrzybicze i przeciwbakteryjne. Warto dodawać je jak najczęściej do pieczywa drożdżowego, marynat warzywnych, pieczonych mięs i ryb. Oregano dobrze podkreśli smak potraw na bazie serów i jaj. 123RF/PICSEL
Bazylia Bazylia to doskonały dodatek do zup, dań rybnych, omletów, sałatek, potraw z makaronu czy pizzy. Najdoskonalszym połączeniem są jej świeże listki serwowane z pomidorami. Bazylia stymuluje procesy trawienne, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie.
Bazylia Bazylia to doskonały dodatek do zup, dań rybnych, omletów, sałatek, potraw z makaronu czy pizzy. Najdoskonalszym połączeniem są jej świeże listki serwowane z pomidorami. Bazylia stymuluje procesy trawienne, działa przeciwzapalnie i antybakteryjnie. 123RF/PICSEL
Papryka Świeża papryka jest skarbnica witaminy C, mielona zawiera z kolei duże ilości beta-karotenu. Ostra odmiana przyprawy ma pozytywny wpływ na odporność i metabolizm - wszystko za sprawą większej ilości zawartej w niej kapsaicyny. Słodka i ostra papryka dobrze sprawdzi się w wielu propozycjach: od zup, przez sałatki, leczo, bigos, zapiekanki ziemniaczane, dania mięsne, makarony, pizze, aż po wyszukane desery.
Papryka Świeża papryka jest skarbnica witaminy C, mielona zawiera z kolei duże ilości beta-karotenu. Ostra odmiana przyprawy ma pozytywny wpływ na odporność i metabolizm - wszystko za sprawą większej ilości zawartej w niej kapsaicyny. Słodka i ostra papryka dobrze sprawdzi się w wielu propozycjach: od zup, przez sałatki, leczo, bigos, zapiekanki ziemniaczane, dania mięsne, makarony, pizze, aż po wyszukane desery. 123RF/PICSEL
Curry Wywodząca się z kuchni indyjskiej aromatyczna mieszanka przypraw ma swoich zwolenników również w Polsce. Najczęściej doprawiamy nią kurczaka i dania na bazie ryżu. Curry ma działanie przeciwbakteryjne, ochronne dla układu krążenia i właściwości antynowotworowe.
Curry Wywodząca się z kuchni indyjskiej aromatyczna mieszanka przypraw ma swoich zwolenników również w Polsce. Najczęściej doprawiamy nią kurczaka i dania na bazie ryżu. Curry ma działanie przeciwbakteryjne, ochronne dla układu krążenia i właściwości antynowotworowe. 123RF/PICSEL
Kurkuma Słynie z silnych właściwości antynowotworowych. Dla optymalnego działania warto stosować ją w połączeniu z pieprzem, który istotnie zwiększa lecznicze właściwości kurkuminy (głównego składnika kurkumy). Ten duet dobrze dopełni smak dań na bazie makaronu i dań mięsnych. Po połączeniu z oliwą z oliwek powstaje ciekawy deep do sałatek lub pieczywa, jako zdrowsza alternatywa masła.
Kurkuma Słynie z silnych właściwości antynowotworowych. Dla optymalnego działania warto stosować ją w połączeniu z pieprzem, który istotnie zwiększa lecznicze właściwości kurkuminy (głównego składnika kurkumy). Ten duet dobrze dopełni smak dań na bazie makaronu i dań mięsnych. Po połączeniu z oliwą z oliwek powstaje ciekawy deep do sałatek lub pieczywa, jako zdrowsza alternatywa masła. 123RF/PICSEL
Pieprz Czarny, biały, czerwony, zielony, cytrynowy – pieprz niejedno ma imię, warto sprawdzić różne opcje. Oczywiście najlepiej smakuje świeżo mielony, dodany do gotowego dania, już przy stole. Główny składnik pieprzu: piperyna ma szereg korzyści zdrowotnych, sprzyja metabolizmowi i dobrej sylwetce. Pieprz sprawdzi się nie tylko do typowych dań kuchni polskiej, ale też past, a nawet deserów.
Pieprz Czarny, biały, czerwony, zielony, cytrynowy – pieprz niejedno ma imię, warto sprawdzić różne opcje. Oczywiście najlepiej smakuje świeżo mielony, dodany do gotowego dania, już przy stole. Główny składnik pieprzu: piperyna ma szereg korzyści zdrowotnych, sprzyja metabolizmowi i dobrej sylwetce. Pieprz sprawdzi się nie tylko do typowych dań kuchni polskiej, ale też past, a nawet deserów. 123RF/PICSEL

Termofor w proszku

4 triki na przechowywanie w kuchniInteria DIYInteria DIY