Nawyki dobre, gdy często sięgamy po żywność z puszki
Najlepiej jadać świeże warzywa i owoce, ryby, mięso! Ale jeśli już musisz posilić się pokarmem z konserwy, pamiętaj o kilku ważnych zasadach...
Konserwa mięsna powinna zawierać ok. 80 proc. mięsa; lepiej, żeby nie było to mięso mechanicznie oddzielane od kości, w skrócie MOM (potrzebne informacje znajdziesz na etykiecie).
Rybna - gorzkawy smak ostrzega o zjełczeniu zawartości. Taką konserwę trzeba wyrzucić!
Woda - jeśli jest wymieniana na jednym z pierwszych miejsc w składzie, możesz spodziewać się wielu konserwantów.
E250 (czyli azotyn sodu) - jeśli zostaje wymieniony w składzie, dla twojego zdrowia lepiej żeby puszka wylądowała w koszu. E250 może przekształcić się w organizmie w rakotwórcze nitrozoaminy