Reklama

Reklama

Nawyki dobre, gdy często sięgamy po żywność z puszki

Najlepiej jadać świeże warzywa i owoce, ryby, mięso! Ale jeśli już musisz posilić się pokarmem z konserwy, pamiętaj o kilku ważnych zasadach...

Konserwa mięsna powinna zawierać ok. 80 proc. mięsa; lepiej, żeby nie było to mięso mechanicznie oddzielane od kości, w skrócie MOM (potrzebne informacje znajdziesz na etykiecie). 

Reklama

Rybna - gorzkawy smak ostrzega o zjełczeniu zawartości. Taką konserwę trzeba wyrzucić! 

Woda - jeśli jest wymieniana na jednym z pierwszych miejsc w składzie, możesz spodziewać się wielu konserwantów. 

E250 (czyli azotyn sodu) - jeśli zostaje wymieniony w składzie, dla twojego zdrowia lepiej żeby puszka wylądowała w koszu. E250 może przekształcić się w organizmie w rakotwórcze nitrozoaminy


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje