Nawyki dobre, gdy często sięgamy po żywność z puszki

Najlepiej jadać świeże warzywa i owoce, ryby, mięso! Ale jeśli już musisz posilić się pokarmem z konserwy, pamiętaj o kilku ważnych zasadach...

Od razu też przekładaj zawartość konserwy np. do szklanego naczynia
Od razu też przekładaj zawartość konserwy np. do szklanego naczynia123RF/PICSEL

Konserwa mięsna powinna zawierać ok. 80 proc. mięsa; lepiej, żeby nie było to mięso mechanicznie oddzielane od kości, w skrócie MOM (potrzebne informacje znajdziesz na etykiecie).

Rybna - gorzkawy smak ostrzega o zjełczeniu zawartości. Taką konserwę trzeba wyrzucić!

Woda - jeśli jest wymieniana na jednym z pierwszych miejsc w składzie, możesz spodziewać się wielu konserwantów.

E250 (czyli azotyn sodu) - jeśli zostaje wymieniony w składzie, dla twojego zdrowia lepiej żeby puszka wylądowała w koszu. E250 może przekształcić się w organizmie w rakotwórcze nitrozoaminy

Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas