Nawyki dobre, gdy lubisz na co dzień jeść dużo serów
Jako przetwory mleczne sery są dobrym źródłem wapnia – np. 4 plastry żółtego sera mogą dostarczyć nawet 3/4 zalecanej dziennej porcji wapnia.
Równocześnie pokarmy te bywają bardzo tłuste i przepełnione cholesterolem.
Aby bardziej służyły zdrowiu: Do każdej porcji sera zjadaj porcję świeżych warzyw (np. 1 szklankę sałaty, 2 pomidory). Pamiętaj o tym zwłaszcza, gdy sięgasz po ser żółty, pleśniowy lub typu feta. Warzywne składniki ochronią układ krążenia przed serowym cholesterolem.
Jeśli chcesz zjeść ser na kolację, to wybierz twaróg. Jest najmniej tłusty. Do tego zawiera dużo białka, które nie tylko nie "odkłada się" na brzuchu w postaci tzw. oponki, ale też nasila przemianę materii. Dzięki temu następnego dnia rano obudzisz się z uczuciem lekkości w żołądku.