Nie ignoruj głąba, tylko bierz na talerz. Zdziwisz się, co oferuje
Gołąbki, bigos, surówki - to dania, które pierwsze przychodzą na myśl, kiedy w głowie pojawia nam się kapusta. Niby jest popularnym warzywem, ale jemy ją zdecydowanie za rzadko. Szkoda, bo kapusta oferuje wiele składników odżywczych, które są dla naszego zdrowia na wagę złota.

Czy biała kapusta jest zdrowa? Jest tylko jedna odpowiedź
Biała kapusta jest warzywem, które w naszych sklepach jest dostępne przez cały rok, ale zazwyczaj jemy ją od święta. Oczywiście, już jesienią jest odmieniania przez wszystkie przypadki, kiedy kisimy kapustę, co jest jedną z najzdrowszych opcji, jaką możemy samodzielnie przygotować. Zwykła biała kapusta powinna gościć na naszych stołach jak najczęściej. Co prawda, niezbędna jest w bigosie i gołąbkach, ale to surowa kapusta jest najzdrowsza. Warto chrupać ją zawsze wtedy, kiedy kondycja naszego organizmu leży nam na sercu.
Uzupełnij niedobory. Biała kapusta sprawdzi się tu idealnie

Czas zerwać z mitem, że kapusta jest tylko drugoplanowa. Nie dość, że można ją smacznie wykorzystać, to zawiera sporo cennych substancji. Dowód? Proszę bardzo. Biała kapusta to rezerwuar trzech kluczowych dla naszego organizmu witamin:
- C - niezbędna, aby nasza odporność działała na pełnych obrotach. Dodatkowo to silny antyoksydant, który pomaga pozbyć się toksyn w organizmie. Witamina C w białek kapuście pomaga uelastyczniać naczynia krwionośne, co normalizuje ciśnienie tętnicze krwi. Dodatkowo substancja ta wspiera syntetyzowanie kolagenu, dzięki czemu nasza skóra wygląda młodziej.
- K- znana z tego, że wspiera krzepnięcie krwi, ale ma wiele więcej zasług. Witamina K wspiera procesy prawidłowego budowania kości, więc jest niezbędna na każdym etapie życia. Jedzenie białej kapusty i dostarczanie witaminy K pomaga chronić mózg przed stresem oksydacyjnym, a także ułatwiać organizmowi rozprawianie się z infekcjami.
- B - cała grupa witamin zawartych w kapuście są kluczowe dla organizmu. Można powiedzieć, że witaminy z grupy B działają na wszystkie kluczowe układy: pokarmowy, krążenia i nerwowy. Ich niedobory sprawiają, że ważne procesy zachodzące w organizmie działają nieprawidłowo.
Biała kapusta zawiera jeszcze minerały: wapń, potas i magnez. Takie trio wspiera pracę serca, mózgu oraz kości.
Odchudzasz się? Kapusta ci w tym pomoże

Chcesz pozbyć się nadprogramowych kilogramów? Kapusta ci w tym bardzo szybko pomoże z kilku względów. Przede wszystkim ze względu na obecność błonnika pokarmowego, który jest sprzymierzeńcem jelit. To właśnie dlatego jedzenie kapusty pozwala się im oczyścić, usprawnić ich pracę, a na dodatek przyspieszyć procesy trawienia. Do tego obecność błonnika korzystnie działa na profil lipidowy, ponieważ może on redukować poziom tzw. złego cholesterolu.
Kapusta biała to także skarbnica antyoksydantów, więc w trakcie diet odchudzających powinna być zjadana jak najczęściej. Antyoksydanty mają zdolność usuwania toksyn, a tym samym w pewnym stopniu redukcji wagi. Do tego te substancje korzystnie wpływają na nasz wygląd i mogą spowolnić procesy starzenia się komórek.
Dlaczego kapusta na odchudzanie jest idealna? Wystarczy spojrzeć na jej dwie kolejne właściwości. Po pierwsze, kapusta biała jest niskokaloryczna, ponieważ 100 gramów tylko 24 kcal. Po drugie, warzywo ma niski indeks glikemiczny (IG 15), co nie tylko jest dobre dla diabetyków, ale pozwala także opanowywać wilcze napady głodu w trakcie dnia.