Nie lekceważ tych objawów. Mogą świadczyć o niedoborze żelaza

Jego niedobór może wywołać cały szereg objawów, utrudniających codzienne funkcjonowanie. Żelazo, bo o nim mowa, to jeden z kluczowych pierwiastków dla naszego organizmu. Co może świadczyć o jego niedoborze? Oto lista objawów.

Oto najczęstsze objawy niedoboru żelaza
Oto najczęstsze objawy niedoboru żelaza123RF/PICSEL

Od jego właściwej zawartości w komórkach zależy naprawdę wiele. Żelazo odgrywa w naszym organizmie ważną rolę: od jego obecności zależy utrzymywanie równowagi biologicznej narządów i układów. Dlaczego odpowiedni poziom żelaza jest tak ważny? Oto lista:

  • jest składnikiem hemoglobiny i mioglobiny,
  • ma znaczenie dla prawidłowego działania układu nerwowego,
  • wspomaga budowanie odporności,
  • działa przeciwutleniająco,
  • odgrywa rolę w transporcie tlenu do komórek.

Na tym jednak nie koniec. Znajdujące się w hemoglobinie żelazo w sposób przejściowy wiąże tlen, a następnie transportuje go poprzez sieć naczyń krwionośnych do komórek. Z kolei dzięki obecności w szpiku kostnym możliwe jest wytwarzanie erytrocytów. Oprócz tego żelazo wpływa na układ nerwowy i poprawia wydolność. Pierwiastek jest magazynowany w śledzionie, szpiku kostnym i wątrobie (pełni funkcje zapasowe). Nasz organizm nie wytwarza żelaza, dlatego tak ważne jest, by dostarczać go do organizmu wraz z jedzeniem.

Nie lekceważ tych objawów. Mogą świadczyć o niedoborze żelaza

Na niedobór żelaza w organizmie może mieć wpływ wiele czynników. Jednym z nich jest brak spożywania odpowiedniej ilości produktów go zawierających. Powodem jest np. źle zbilansowana dieta wegetariańska lub wegańska. Oprócz tego przyczyną może być też zaburzenie wchłaniania pierwiastka w jelitach, co może być spowodowane stanem zapalnym jelit i żołądka czy zabiegów chirurgicznych związanych z przewodem pokarmowym.  Zdarza się, że głównym winowajcą są niektóre leki. Anemia grozi przede wszystkim osobom, które często sięgają po leki przeciwbólowe znajdujące się w gronie niesteroidowych leków przeciwzapalnych (NLPZ).

Jakie są główne objawy niedoboru żelaza? Oto najczęstsze z nich:

  • osłabienie,
  • senność,
  • apatia,
  • szybie męczenie się,
  • tzw. "anemiczny wygląd", czyli blada skóra,
  • problemy z koncentracją,
  • bóle głowy,
  • wypadanie włosów i łamliwość paznokci (na płytce paznokciowej pojawiają się prążki),
  • kołatanie serca,
  • zajady w kącikach ust,
  • sucha skóra,
  • słabsza odporność.

Jak widać, jeśli organizm nie otrzymuje odpowiedniej dawki tego pierwiastka, nie jest w stanie poprawnie funkcjonować. Nie należy jednak diagnozować się samemu, ponieważ objawy niedoboru żelaza u każdego mogą się różnić. To, czy mamy żelazo w normie, można sprawdzić dzięki prostemu badaniu. Chodzi o morfologię i wykonywany w jej ramach pomiar poziomu hemoglobiny.

Normy żelaza we krwi

Przyjmuje się, że prawidłowe stężenie żelaza u osób dorosłych powinno wynosić od 55‒60  do 180 μg/dl. Dla kobiet jest ono niższe niż u mężczyzn o ok. 20 μg/dl. U kobiet zapotrzebowanie na pierwiastek rośnie podczas ciąży.

Pamiętajmy, że interpretacją wyników powinien zająć się lekarz i to ze specjalistą należy je konsultować. Wtedy będzie możliwe wdrożenie odpowiedniego leczenia. To na przykład włączenie do diety leków z żelazem.

Proste badanie pozwoli sprawdzić, czy żelazo jest w normie
Proste badanie pozwoli sprawdzić, czy żelazo jest w normie123RF/PICSEL

Niski poziom żelaza. Co najlepiej jeść?

Dzienne zapotrzebowanie organizmu na żelazo wynosi ok. 1 mg dla mężczyzn i ok. 2 mg dla kobiet. Ze względu na to, że wchłanianiu ulega jedynie część żelaza, które jest dostarczane wraz z jedzeniem, należy dostarczać jego większą ilość. Aby żelazo było lepiej przyswajalne, posiłki bogate w żelazo najlepiej łączyć z produktami zawierającymi witaminę C. To np. szpinak, papryka czerwona, kiwi, natka pietruszki, pomarańcza czy czarna porzeczka.

Osoby borykające się z jego niedoborem powinny spożywać pokarmy będące źródłem żelaza hemowego (dwuwartościowego, które jest lepiej przyswajane przez organizm).

To przede wszystkim pokarmy pochodzenia zwierzęcego takie jak:

  • wołowina,
  • drób,
  • ryby,
  • podroby (wątróbka),
  • wieprzowina,
  • tuńczyk,
  • sardynki,
  • śledź,
  • halibut.

Wspomniane produkty są również bogate w witaminy B12 czy A i D, zwiększające przyswajalność żelaza.

Zbilansowana dieta to podstawa. Zwłaszcza, jeśli borykamy się z niedoborem żelaza
Zbilansowana dieta to podstawa. Zwłaszcza, jeśli borykamy się z niedoborem żelaza123RF/PICSEL

Pierwiastek znajduje się również w pokarmach roślinnych takich jak:

  • soczewica,
  • tofu,
  • warzywa strączkowe,
  • brokuły,
  • jarmuż.

Oprócz tego żelazo znajduje się też w niskoprzetworzonych produktach zbożowych, np. płatkach owsianych czy kaszy gryczanej.Wszystkie wymienione wyżej produkty są z kolei źródłem żelaza niehemowego, które jest nieco gorzej przyswajane przez organizm.

***

Jak zachęcić dziecko do odkrywania nowych smaków i dlaczego warto to robić?
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas