Nie odkładaj ważnego zabiegu w czasie. Inaczej maliny nie obrodzą
Cięcie malin to jeden z najważniejszych zabiegów pielęgnacyjnych w uprawie tej popularnej rośliny. Wykonany prawidłowo wpływa na plonowanie, poprawia cyrkulację powietrza, a także ułatwia zbiór owoców w sezonie letnim. W tym przypadku duże znaczenie ma nie tylko metoda przycinania, ale również czas, w którym decydujemy się to robić. Kiedy i jak przycinać maliny wiosną?
Spis treści:
Dlaczego cięcie malin wiosną jest tak ważne?
Cięcie malin na wiosnę ma znaczenie nie tylko ze względu na pozytywny wpływ na plonowanie, ale również ze względów sanitarnych. Regularne usuwanie przekwitniętych pędów chroni roślinę przed rozwojem groźnej choroby, jaką jest zamieranie pędów.
Kiedy przycinać maliny wiosną?
Przycinanie malin wykonuje się wczesną wiosną, tuż po rozpoczęciu okresu wegetacji. Cięcie powinno być przeprowadzane najpóźniej do połowy maja, dzięki temu rośliny będą miały więcej siły, aby rozwijać owoce.
Zabieg przycinania malin wiosną nie należy odkładać w czasie. W przeciwnym razie pędy wytworzone latem nie zdążą się rozwinąć, by w kolejnym roku wydać oczekiwany plon.
Jak przycinać maliny wiosną?
Wiosną przeprowadza się cięcie pielęgnacyjne malin, które polega na usunięciu wszystkich martwych, starych i uszkodzonych gałęzi oraz pędów. W tym czasie trzeba również pamiętać o przycięciu części pędów jednorocznych. Dlatego należy zostawić 5-7 najsilniejszych pędów, a następnie skrócić je o ¼ długości.
Wiosenne cięcie malin polega również na usunięciu pędów bocznych. Na jaką długość przycinać maliny? Pędy boczne należy ciąć na wysokości około 10-15 centymetrów nad ziemią. Zabieg ten sprawi, że maliny rozkrzewią się i będą lepiej rosły.
Czym przycinać maliny?
Do przycinania malin należy użyć ostrego sekatora, dzięki któremu wykonanie tego zabiegu będzie szybkie i wygodne. Należy zwrócić uwagę również na to, że tępy sekator czy nożyce nie przytną pędu równo, tylko go zmiażdżą, co skutkuje poszarpaną lub rozdwojoną końcówką pędu i może prowadzić do jego obumarcia.
Przed przystąpieniem do pracy konieczne jest zdezynfekowanie narzędzi ogrodniczych. Wtedy uzyskasz pewność, że nie rozniesiesz bakterii i zarodników grzybów. Do dezynfekcji najlepiej użyć spirytusu, denaturatu lub wrzątku. Pamiętaj o dokładnym wysuszeniu narzędzi przed rozpoczęciem cięcia malin.
Zobacz także: