Nie tylko do ciasta. Kosztują grosze, a w mig odżywiają rośliny doniczkowe

Rośliny doniczkowe to prawdziwa ozdoba każdego domu i mieszkania. To właśnie one sprawiają, że wnętrza ożywają. Brak odpowiedniej pielęgnacji sprawi, że zaczną szybko marnieć i usychać. Szczególnie ważne jest zadbanie o nie w sezonie grzewczym. W tym celu warto wykorzystać domowy nawóz z drożdży. Działa jak drogie specyfiki ze sklepów ogrodniczych, a kosztuje grosze i nie narusza budżetu domowego. Sprawdź, jak przygotować go w kilka chwil.

Pokruszone drożdże sprawdzą się jako nawóz do roślin
Pokruszone drożdże sprawdzą się jako nawóz do roślin123RF/PICSEL

Drożdże piwne czy spożywcze?

Drożdże spożywcze były popularne już w starożytności, gdzie stosowano je głównie jako napój regenerujący. Współcześnie wykorzystuje się je przede wszystkim w branży piekarskiej, gdyż są niezbędne w procesie fermentacji ciasta drożdżowego. Odpowiednio użyte nadają mi specjalną porowatą strukturę i lekko kwaśny smak.

Część kobiet chętnie używa ich do zabiegów pielęgnacyjnych, m.in. w postaci maski na twarz i włosy. Naukowcy dowiedli, że drożdże spożywcze odgrywają ważną rolę w walce z chorobami autoimmunologicznymi, w tym np. Alzheimerem. Z powodzeniem użyjemy ich także do pielęgnacji domowych roślin doniczkowych. W kilku krokach przygotujemy z nich odżywczy nawóz.

Drożdże piwne wykorzystuje się podczas produkcji alkoholu. Nie oznacza to jednak, że nie przydadzą się także do domowych wypieków. Różnica między nimi a drożdżami piekarskimi jest jednak taka, że nie kupimy ich w zwykłych sklepach spożywczych. Drożdże piwne zazwyczaj znajdują się w asortymencie aptek oraz sklepów branżowych. Mają formę sproszkowaną, co znacząco ułatwia proces fermentacji.

Te gatunki roślin lubią się z drożdżami

Nawóz z drożdży sprawdzi się m.in. do podlewania domowej paprotki
Nawóz z drożdży sprawdzi się m.in. do podlewania domowej paprotki123RF/PICSEL

Zalet stosowania nawozu z drożdży do roślin doniczkowych jest bez liku. Na szczycie listy znajduje się skuteczne stymulowanie prawidłowego rozwoju systemu korzeniowego. To niezwykle ważne, gdyż przekłada się na przyspieszony wzrost rośliny, a co za tym idzie - bujniejsze plony. Drożdże, zwłaszcza piekarskie, bogate są w kompleksy witamin oraz liczne minerały. W ich składzie znajdziemy m.in.:

  • witaminę E,
  • witaminy z grupy B (B1, B2, B3, B6, B12)
  • wapń,
  • cynk,
  • żelazo,
  • jod,
  • fosfor,
  • sód,
  • chrom,
  • magnez.

Choć produkt ten najczęściej wykorzystujemy w kuchni, doskonale sprawdzi się zastosowany do pielęgnacji uprawianych w domu roślin. Nie tylko wspiera rozwój wielu pożytecznych mikroorganizmów glebowych, ale także zapobiega namnażaniu się groźnych grzybów chorobotwórczych. Zasilanie drożdżami możemy zastosować m.in. do:

  • domowych kwiatów doniczkowych (np. storczyków, paprotek, skrzydłokwiatów),
  • drzew (np. tui, bukszpanów),
  • krzewów (np. hortensji krzewiastej),
  • krzewów owocowych (np. poziomek, truskawek, porzeczek),
  • roślin ozdobnych (np. lawendy, róż).

Ekologiczny nawóz z drożdży

W prosty sposób możemy przygotować domowy nawóz z drożdży
W prosty sposób możemy przygotować domowy nawóz z drożdży123RF/PICSEL

Z niewykorzystanych do końca drożdży piekarskich możesz przygotować domowy i w pełni naturalny zasilacz do roślin. Potrzebujesz do tego:

  • 100 g świeżych drożdży piekarskich
  • 1 szklanki białego cukru
  • 10 l ciepłej wody (najlepiej przefiltrowanej lub deszczówki)

Sposób I

Dokładnie rozdrobnione drożdże wkładamy do miski i zasypujemy szklanką cukru. Całość zostawiamy na minimum 2 godziny. Po upływie wyznaczonego czasu zalewamy drożdże ciepłą wodą i dokładnie mieszamy. Mieszankę odstawiamy do sfermentowania na 7 dni. Gotowy nawóz ze sfermentowanych drożdży rozcieńczamy przed użyciem, stosując zasadę - 1 szklanka roztworu na 10 l wody.

Sposób II

Jeśli nie chcesz czekać aż tygodnia, bo zamiast tego wolisz działać natychmiastowo, przygotuj nawóz z drożdży niesfermentowanych. Wystarczy, że rozdrobnioną kostkę drożdży zalejesz 10 l ciepłej wody i odstawisz w ciepłe miejsce na ok. 1 godzinę. Takiego nawozu nie musisz rozcieńczać.

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas