Czy wędzone mięso jest zdrowe?

Wędzenie a zdrowie - jak wygląda ta zależność?
Wędzenie a zdrowie - jak wygląda ta zależność?123RF/PICSEL
  • Wędzone mięsa i wędliny zajmują ważne miejsce w polskich kulinariach, zwłaszcza w kontekście świątecznych posiłków.
  • W przeszłości wędzenie miało być sprawdzonym sposobem na przedłużenie trwałości produktów spożywczych. Obecnie duży nacisk kładzie się na zdrowotne konsekwencje częstego spożywania tego rodzaju żywności.
  • Nieumiejętnie przygotowana wędzonka może być źródłem wielu toksycznych substancji, których spożywanie zwiększa ryzyko pojawienia się chorób nowotworowych.

Co daje wędzenie?

Wędzona żywność zajmuje ważne miejsce nie tylko w polskiej tradycji kulinarnej
Wędzona żywność zajmuje ważne miejsce nie tylko w polskiej tradycji kulinarnej123RF/PICSEL

Wędzenie a związki rakotwórcze

Czy każda wędzonka jest zła?

Zobacz również:

    Domowa wędzarnia: Czy to ma sens?

    Wędzarnie w ogrodzie czy na działce nadal cieszą się popularnością
    Wędzarnie w ogrodzie czy na działce nadal cieszą się popularnością123RF/PICSEL

    Umiar przede wszystkim

    Oceń artykuł
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?