Nie wylewaj wody po gotowaniu ryżu. Zyskasz kuchenny nawóz za grosze, który uwielbiają rośliny doniczkowe

Włosomaniaczki oraz fanki trików pielęgnacyjnych rodem z krajów azjatyckich od dawna wykorzystują wodę po gotowaniu ryżu do celów urodowych. W wielu domach nadal bez zastanowienia wylewa się ją do zlewu. W ten sposób tracimy cenny nawóz pełen składników mineralnych, które doskonale wpływają na uprawiane w domach rośliny. Sprawdź, dlaczego warto wykorzystać ją do podlewania oraz nawożenia roślinek doniczkowych.

Czy warto wykorzystać wodę po gotowaniu ryżu do podlewania roślin?
Czy warto wykorzystać wodę po gotowaniu ryżu do podlewania roślin?123RF/PICSEL

Podlewanie roślin wodą po gotowaniu ryżu - czy warto?

Woda ryżowa przez Japończyków uważna jest za eliksir zapewniający piękno. Chętnie stosuje się ją nie tylko na twarz, ale także w formie licznych płukanek do włosów i środków używanych do kąpieli.

Co ciekawe, przygotowywana domowym sposobem mieszanka ma nie tylko pozytywny wpływ na skórę, włosy i procesy trawienne, ale także w widoczny sposób poprawia ogólną kondycję domowych roślin doniczkowych. Ogrodnicy traktują ją jako jeden z lepszych nawozów, który nie tylko pozytywnie wpływa na rośliny, ale także nie stanowi zagrożenia dla środowiska. W wodzie ryżowej znajdziemy cenne minerały, m.in. krzem, żelazo, magnez, cynk, potas oraz fosfor.

Woda ryżowa jako odżywczy nawóz

Woda ryżowa jest pełna odżywczych składników, które pomagają roślinom lepiej rosnąć
Woda ryżowa jest pełna odżywczych składników, które pomagają roślinom lepiej rosnąć123RF/PICSEL

Jedną z głównych zalet stosowania wody ryżowej do pielęgnacji roślin doniczkowych jest nie tylko niewielki koszt jej uzyskania, ale także możliwość utrzymania odpowiedniej wilgotności gleby. Domowa mikstura pomaga roślinom szybciej wzrastać oraz zdrowiej się rozwijać. To szczególnie istotne w suchym klimacie, który zwiększa potrzeby roślin.

Na liście pozytywnych aspektów związanych ze stosowaniem wody ryżowej jest widoczne zmniejszenie podatności roślin na ataki ze strony chorób i szkodników. Z połączenia wody oraz ryżu otrzymujemy płyn o lekko zasadowym pH, który wpływa na glebę i zapewnia roślinkom możliwość bezpiecznego pobierania i przyswajania składników odżywczych.

Jak przygotować i stosować wodę z gotowania ryżu do podlewania?

Woda ryżowa to nic innego jak produkt uboczny powstający po gotowaniu ryżu do obiadu. Jest świetnym sposobem na widoczne zmniejszenie ilości odpadów. Można ją także przygotować poprzez umycie oraz namoczenie ziaren ryżu. Jak przygotować ją w domu?

  1. Wystarczy, że do miski wsypiesz jedną szklankę ryżu, a następnie dolejesz do niej 3 szklanki zimnej wody.
  2. Dokładnie opłucz i odcedź ryż - dzięki temu pozbędziesz się ewentualnych zanieczyszczeń, których nie chcesz przenosić na rośliny.
  3. Ponownie wymieszaj ryż z wodą do momentu, aż woda przybierze mleczny kolor i pozostaw na ok. 15 minut.
  4. Odsącz ryż na sitku, a zebrany płyn zlej do słoika lub butelki z atomizerem.

Zanim użyjemy wody ryżowej do podlewania roślin, musimy wcześniej rozcieńczyć ją z wodą. Tak przygotowaną miksturą możemy także wykorzystać do pryskania wierzchołków, spodów liści oraz wierzchniej warstwy gleby. Najlepiej robić to w godzinach porannych lub późnym popołudniem, dzięki czemu uprawiane gatunki lepiej wchłoną wilgoć oraz cenne składniki odżywcze.

Jak gotować ryż, by był delikatny i sypki?Interia Kulinaria

Sprawdź również:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas