Nie wylewaj wody po gotowaniu ryżu. Zyskasz kuchenny nawóz za grosze, który uwielbiają rośliny doniczkowe

Czy warto wykorzystać wodę po gotowaniu ryżu do podlewania roślin?
Czy warto wykorzystać wodę po gotowaniu ryżu do podlewania roślin?123RF/PICSEL

Podlewanie roślin wodą po gotowaniu ryżu - czy warto?

Zobacz również:

    Woda ryżowa jako odżywczy nawóz

    Woda ryżowa jest pełna odżywczych składników, które pomagają roślinom lepiej rosnąć
    Woda ryżowa jest pełna odżywczych składników, które pomagają roślinom lepiej rosnąć123RF/PICSEL

    Jak przygotować i stosować wodę z gotowania ryżu do podlewania?

    1. Wystarczy, że do miski wsypiesz jedną szklankę ryżu, a następnie dolejesz do niej 3 szklanki zimnej wody.
    2. Dokładnie opłucz i odcedź ryż - dzięki temu pozbędziesz się ewentualnych zanieczyszczeń, których nie chcesz przenosić na rośliny.
    3. Ponownie wymieszaj ryż z wodą do momentu, aż woda przybierze mleczny kolor i pozostaw na ok. 15 minut.
    4. Odsącz ryż na sitku, a zebrany płyn zlej do słoika lub butelki z atomizerem.
    Jak gotować ryż, by był delikatny i sypki?Interia KulinariaInteria Kulinaria