Niedoceniane części jaj. Przynosi ulgę na chore stawy, poprawia pracę serca

Jajka stanowią jedno z najlepszych źródeł białka. Są bardzo zdrowe, dlatego Polacy chętnie po nie sięgają. Niestety po obraniu, skorupki, które znajdują się na ich wierzchu, szybko lądują w koszu na śmieci. To wielki błąd.

Skorupka z jajka to bomba witaminowa. Niestety mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Skorupka z jajka to bomba witaminowa. Niestety mało kto zdaje sobie z tego sprawę123RF/PICSEL

  • Jajka są jednym z najważniejszych produktów spożywczych wykorzystywanych w polskich domach. Przydają się nam do robienia omletów, sałatek czy ciast, dlatego staramy się ich nie marnować.
  • Natomiast skorupki z jajek z reguły natychmiast trafiają do zbiornika na odpady. Okazuje się jednak, że postępując w ten sposób, popełniamy wielki błąd, ponieważ one również mogą być przydatne.
  • Poniżej wyjaśniamy, co kryje się w skorupce jaja i zdradzamy, jak wykorzystać skorupki po jajkach w domu.

Co się kryje w skorupce jaja? To istna bomba witaminowa

Skorupka jaja kurzego powstaje w procesie biomineralizacji, aby chronić rozwijający się zarodek przed czynnikami zewnętrznymi. Dostarcza mu niezbędnych minerałów, na czele z solą wapnia i umożliwia sprawną wymianę gazową.

Poza dużą ilością wapnia (około 900 mg/ 1 skorupkę) zawiera również takie pierwiastki jak:

  • żelazo
  • cynk
  • miedź
  • fluor
  • mangan 
  • krzem

Skorupka z jajka stanowi skarbnicę witamin, dlatego również i my powinniśmy docenić jej dobrodziejstwo.

Na co pomagają skorupki z jajek? Łagodzą wiele dolegliwości

Szacuje się, że jedna skorupka z jajka dostarcza nam dwukrotnie więcej wapnia, niż wynosi zalecana dzienna dawka spożycia dla osoby dorosłej. Wspomaga walkę z objawami licznych chorób, m.in. osteoporozy.

Skorupki z jaj często są zalecane osobom, które zmagają się z osteoporozą lub innymi dolegliwościami układu kostnego
Skorupki z jaj często są zalecane osobom, które zmagają się z osteoporozą lub innymi dolegliwościami układu kostnego123RF/PICSEL

Zmniejsza ból, pozytywnie wpływa na metabolizm kości, a nawet stymuluje wzrost chrząstki. Nie jest to jednak jedyna zaleta niedocenianej części jaj. Ich właściwości pomagają nam również regulować pracę mięśni i serca czy kontrolować poziom niezbędnych pierwiastków we krwi. 

Dodatkowo skorupki z jaj wykazują właściwości przeciwzapalne i przynoszą ulgę pacjentom zmagającym się z chorobą zwyrodnieniową stawów. To za sprawą błony wyścielającej wnętrze skorupki jaja, która składa się z białka, kolagenu, kwasu hialuronowego, glukozaminy czy siarczanu chondroityny.

Jak wykorzystać skorupki po jajkach? Są przydatne w pielęgnacji

Ze skorupek po jajach przygotujemy produkty do domowej pielęgnacji. Maseczki zrobione z ich udziałem dodadzą witalności naszej skórze. Poza tym, w formie sproszkowanej możemy je również wykorzystać do wzmocnienia paznokci.·

  • Maseczka peelingująca do twarzy

Skorupki jaj działają jak naturalny peeling. Z ich pomocą bez problemu pozbędziemy się martwego naskórka, a dzięki zawartości wapnia po zabiegu przyspieszymy regenerację skóry.

Aby zrobić maseczkę, wystarczy umyte skorupki zemleć i zmieszać z białkiem lub miodem. Produkt należy nałożyć na umytą twarz na kwadrans, a po tym czasie zmyć letnią wodą. Stosować można 1-2 razy w tygodniu.·

  • Odżywka do osłabionych paznokci

Ze skorupek jaj możemy również przygotować domową odżywkę wzmacniającą do paznokci. W tym celu wystarczy jedynie zmiksować je w drobny pył i dodać odrobinę do lakieru. To powinno je wzmocnić.

Skorupki jajek do jedzenia. Nie każdemu są zalecane

Przed rozpoczęciem kuracji skorupkami jajek zawsze najlepiej skonsultować się z lekarzem, który pomoże nam ustalić, czy nie występują przeciwwskazania do jej zastosowania. Szczególnie dotyczyć może to osób zmagających się z chorobami jelit lub zaburzeniami pracy nerek. ·

Zanim zdecydujemy się na skorupki jajek do jedzenia, upewnijmy się, że nasz stan zdrowia pozwala nam je stosować
Zanim zdecydujemy się na skorupki jajek do jedzenia, upewnijmy się, że nasz stan zdrowia pozwala nam je stosować123RF/PICSEL
  • Proszek ze skorupek jaj

Jajko należy dokładnie umyć, środek zużyć np. do jajecznicy, a samą skorupkę zalać wrzątkiem. Po odczekaniu kilku minut należy odcedzić je i rozłożyć na blasze do pieczenia. W tej formie pozostawić na noc do wyschnięcia. Następnego dnia wystarczy wstawić skorupki do piekarnika rozgrzanego do 100 stopni na około 10 minut. Później skorupki należy po prostu zemleć w młynku do kawy. Łyżeczkę dziennie można dodawać do koktajli, sosów, omletów czy… porannej kawy. 

W ostatnim przypadku wapń ze skorupki z jajka jest bowiem w stanie zneutralizować kwasowy odczyn naparu. Dzięki temu staje się ona mniej szkodliwa dla żołądka i łagodniejsza w smaku. ·

  • Wapniowy eliksir

Zima to czas, gdy jesteśmy narażeni na różnego rodzaju infekcje i przeziębienia. Warto więc wykorzystać skorupki jaj, aby wspomóc swój układ odpornościowy. W tym celu możemy przygotować wapniowy eliksir. Aby go zrobić, musimy umyć i sparzyć około 6 skorupek jaj, rozgnieść je dokładnie i zalać 3 litrami przegotowanej wody. Następnie na tydzień trzeba odstawić je do lodówki.

Taki eliksir powinniśmy pić z dodatkiem niewielkich ilości soku z cytryny i miodu w postaci jednej szklanki dziennie. To powinno wzmocnić nas od środka.

Czytaj również:

Zobacz także:

„Zdrowie na widelcu”: Zamiennik angielskiego śniadania. Jajka w zdrowym wydaniuPolsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas