Niedoceniane części jaj. Przynosi ulgę na chore stawy, poprawia pracę serca

Skorupka z jajka to bomba witaminowa. Niestety mało kto zdaje sobie z tego sprawę
Skorupka z jajka to bomba witaminowa. Niestety mało kto zdaje sobie z tego sprawę123RF/PICSEL
  • Jajka są jednym z najważniejszych produktów spożywczych wykorzystywanych w polskich domach. Przydają się nam do robienia omletów, sałatek czy ciast, dlatego staramy się ich nie marnować.
  • Natomiast skorupki z jajek z reguły natychmiast trafiają do zbiornika na odpady. Okazuje się jednak, że postępując w ten sposób, popełniamy wielki błąd, ponieważ one również mogą być przydatne.
  • Poniżej wyjaśniamy, co kryje się w skorupce jaja i zdradzamy, jak wykorzystać skorupki po jajkach w domu.

Co się kryje w skorupce jaja? To istna bomba witaminowa

  • żelazo
  • cynk
  • miedź
  • fluor
  • mangan 
  • krzem

Na co pomagają skorupki z jajek? Łagodzą wiele dolegliwości

Skorupki z jaj często są zalecane osobom, które zmagają się z osteoporozą lub innymi dolegliwościami układu kostnego
Skorupki z jaj często są zalecane osobom, które zmagają się z osteoporozą lub innymi dolegliwościami układu kostnego123RF/PICSEL

Jak wykorzystać skorupki po jajkach? Są przydatne w pielęgnacji

  • Maseczka peelingująca do twarzy
  • Odżywka do osłabionych paznokci

Skorupki jajek do jedzenia. Nie każdemu są zalecane

Zanim zdecydujemy się na skorupki jajek do jedzenia, upewnijmy się, że nasz stan zdrowia pozwala nam je stosować
Zanim zdecydujemy się na skorupki jajek do jedzenia, upewnijmy się, że nasz stan zdrowia pozwala nam je stosować123RF/PICSEL
  • Proszek ze skorupek jaj
  • Wapniowy eliksir
„Zdrowie na widelcu”: Zamiennik angielskiego śniadania. Jajka w zdrowym wydaniuPolsat CafePolsat Cafe