Nietypowe zastosowania i właściwości skorupek z jajek

Po obraniu jajek skorupki zazwyczaj lądują w koszu, bo mało kto wie o ich praktycznym zastosowaniu oraz cennych właściwościach prozdrowotnych. Skorupki jajek pomogą odetkać rury, odstraszyć ślimaki, a także uśmierzyć ból stawów. Wykazuję jeszcze wiele ciekawych zastosowań! Przyjrzyjmy im się bliżej.

article cover
©123RF/PICSEL
Cenne minerały w zwykłych skorupkach jajekInteria.tv

Cenne minerały w skorupkach jajek

©123RF/PICSEL

Nie bez powodu skorupki jajek mają wiele praktycznych zastosowań i dobroczynnych dla zdrowia właściwości. To bogate źródło minerałów i wielu innych składników odżywczych. Znajdziemy w nich sporo wapnia, magnezu, żelaza, a także witamin. Warto korzystać z ich cennych właściwości.

Doskonale nawożą rośliny

Dzięki dużej zawartości minerałów skorupki jajek mogą być stosowane jako nawóz do roślin. Nie tylko poprawią jakość gleby, a tym samym kondycję roślin. Ochronią również kwiaty przed szkodnikami. Skorupki jajek nadają się zarówno do nawożenia kwiatów doniczkowych, jak i rosnących w grządkach. Wystarczy je pokruszyć i wsypać do ziemi.

Skorupki jajek na obolałe stawy

Okazuje się, że skorupki jajek mogą pomóc również osobom, które mają problemy ze stawami. W skorupkach jajek znajdziemy bowiem wiele cennych dla stawów składników, między innymi kwas hialuronowy, kolagen oraz chondroitynę. Dbają one o ogólną kondycję układu kostno-stawowego i łagodzą bóle. By się o tym przekonać, należy przygotować maść przeciwbólową na bazie skorupek jajek.

Przepis

Wyszorowane i wyparzone skorupki z dwóch jajek należy dokładnie pokruszyć i wrzucić do słoika. Następnie zalewamy je octem jabłkowym, zakręcamy słoik i odstawiamy w ciemne miejsce na około dwa dni. Po upływie tego czasu skorupka powinna się rozpuścić. Powstałą miksturą należy posmarować obolałe miejsca.

Nalewka ze skorupek jajek na mocne kości

Nasze kości z roku na rok stają się słabsze. Warto je wzmacniać, przede wszystkim naturalnymi metodami. Jedną z nich jest nalewka przygotowana na bazie skorupek oraz jajek. Oto przepis.

Potrzebne składniki

* pięć wiejskich jajek;

* jeden kilogram cytryny;

* 500 mililitrów koniaku;

* 500 mililitrów miodu.

Jajka należy dokładnie wyszorować, wyparzyć i włożyć do dużego słoja. Następnie zalewamy je sokiem z cytryny, który powinien przykrywać jajka. Przykrywamy słoik ścierką i odstawiamy do lodówki na kilka dni. Codziennie należy przemieszać miksturę. Po kilku dniach przebijamy skorupki i mieszamy miksturę. Preparat należy pić codziennie przed posiłkiem, wystarczą dwie łyżki. Pamiętajmy, by nie połykać skorupek.

Pomogą wyczyścić zabrudzone powierzchnie

©123RF/PICSEL

Skorupki jajek wykazują również właściwości czyszczące. Doskonale usuwają brud z różnego rodzaju powierzchni. Wystarczy je zmiksować, a następnie rozcieńczyć w ciepłej wodzie. W preparacie moczymy gąbkę, a następnie czyścimy nią zabrudzony obszar. Skutecznie usunie nawet zaschnięty tłuszcz.

Udrożnią zatkany odpływ

Skorupki jajek warto wykorzystać również jako preparat udrożniający rury. Wystarczy wsypać je w pokruszonej postaci do rury, a następnie zalać gorącą wodą. Ostre brzegi końcówek zbiorą brud ze ścianek rur.

Odstraszą ślimaki ogrodowe

Jeśli ślimaki zaatakowały nasze rośliny ogrodowe, wystarczy wysypać na trawnik oraz na liście nagryzionych roślin skorupki. Ślimaki nie przedostaną się przez taką przeszkodę.

Poprawią kondycję skóry

Skorupki jajek możemy również zastosować jako maseczkę na skórę. Odżywią ją, zregenerują, a także zmatowią. Dzięki temu skóra będzie prezentowała się znacznie atrakcyjniej. Jak przygotować maskę? Skorupki z dwóch jajek należy dokładnie umyć i wyparzyć, następnie pokruszyć i nałożyć na twarz na około 15 minut w połączeniu z olejkiem naturalnym dopasowanym do konkretnego typu cery. Maseczka usunie martwy naskórek i wygładzi skórę.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas