Nietypowe zastosowania skórki pomarańczowej
Pomarańcze są dostępne w sklepach przez cały rok. Są smaczne i zawierają mnóstwo witaminy C, a także minerały: potas, wapń czy fosfor. Najczęściej spożywa się je na surowo albo wyciska z nich sok. Natomiast skórki owoców są wyrzucane lub poddawane procesowi kandyzacji (smażeniu ich w cukrze) i dodawane do rozmaitych deserów. Okazuje się, że surową skórkę można jeszcze wielokrotnie wykorzystać: pomoże usunąć trudny osad z kamienia, odświeża zapach, a także ułatwia pozbycia się insektów. Jak wykorzystać skórkę pomarańczową? Jak przygotować z niej uniwersalny środek czyszczący?
Naturalny odświeżacz
Skórki pomarańczowe mają intensywny, ale przyjemny zapach. Tę właściwość wykorzystaj w odświeżeniu powietrza w domu. Obierz dwa owoce, a skórki włóż do garnka i zalej wodą tak, aby były nią pokryte. Zagotuj całość na małym ogniu przez kilka minut, a następnie mieszankę przełóż do słoiczków. Umieść je w różnych miejscach w domu, a przez kilka dni w pokojach będzie unosił się przyjemny aromat. Skórkę pomarańczową możesz umieścić w butach na całą noc. Rano poczujesz, że nieprzyjemny zapach szybko minął. Pamiętaj, że możesz je również umieścić w zakamarkach szafy i tym samym odświeżyć znajdujące się w niej ubrania.
Pomarańczą wyczyść armaturę
Jeśli łazienki nie sprząta się regularnie, na armaturze pojawi się trudny do usunięcia kamień i osad z mydła. Czasem jest tak uporczywy, że trzeba żmudnie szorować go gąbką. Aby szybciej pozbyć się brudu w łazience, sięgnij po skórki pomarańczowe. Przecieraj nią krany, kafelki oraz umywalkę, a zobaczysz, że osady szybciej znikną. Ten patent wykorzystaj również w myciu kuchennego zlewu, zwłaszcza, jeśli jest wykonany ze stali nierdzewnej. Ze skórek możesz również przygotować uniwersalny środek czyszczący i dezynfekujący. Pokrój je w drobną kostkę i wrzuć do dużego słoika. Zalej całość szklanką octu spirytusowego, zakręć słoik i odstaw na tydzień. Po tym czasie zlej mieszankę do butelki ze spryskiwaczem. Otrzymasz ekologiczny i skuteczny środek czyszczący.
Inne zastosowania
Nie tylko sól kuchenna ma tendencję do zbrylania się. Cukier również często posiada grudki, które z czasem twardnieją i przywierają do dna słoika albo cukiernicy. Aby temu zapobiec, włóż do cukru kawałek skórki pomarańczowej. Nie tylko przywróci sypkość cukru, ale również doda cytrusowego aromatu. Intensywny zapach pomarańczy wykorzystaj wtedy, kiedy posiadasz kota, który niszczy twoje rośliny doniczkowe. Ułóż w ich pobliżu skórkę, a będą się trzymać od nich z daleka.