Nietypowe zastosowanie gąbki do naczyń. Włóż ją do lodówki!
Gąbka kuchenna w lodówce? Jeżeli tylko zobaczysz, że włożył ją tam któryś z twoich znajomych, wiedz, że to nie przypadek i sama również nie wahaj się tego zrobić. Ten banalny trik sprawi, że twoje jedzenie na dłużej zachowa świeżość!
Gąbka kuchenna w lodówce. Po co ją tam wkładać?
Marnowanie żywności to istna plaga. Polska jest w czołówce państw, których mieszkańcy wyrzucają najwięcej jedzenia i z pewnością nie jest to powód do dumy.
Ty też kupujesz mnóstwo produktów spożywczych, które wkładasz do lodówki, a po kilku dniach okazuje się, że nie one są już świeże lub zaczynają gnić?
Okazuje się, że prosty trik może ci pomóc. Co prawda nie sprawi on, że warzywa i owoce w magiczny sposób przestaną się psuć, ale może przyczynić się do znacznego spowolnienia tego procesu.
Musisz jedynie włożyć do lodówki nową, suchą gąbkę kuchenną Dokładnie taką samą, jaką myjesz naczynia w zlewie.
Gąbka kuchenna pochłania nieprzyjemny zapach oraz wilgoć, która przenika do produktów spożywczych z lodówki, co jest częstą przyczyną ich stopniowego rozkładu.
Jeśli zależy ci, aby twoje jedzenie zachowało świeżość na dłużej, najpierw wyłóż półkę w lodówce gąbkami, a następnie rozłóż na nich warzywa i owoce.
Zobacz również:
- Święta z Magdą Gessler nadwyrężą portfel. Barszcz z uszkami w cenie dwudaniowego obiadu
- Polacy zajadają się nimi na potęgę. Bosacka radzi: omijaj szerokim łukiem
- Odprawa emerytalna bez tajemnic. Jak obliczyć i maksymalnie wykorzystać w 2024 roku?
- Twoje nazwisko ma jedną z tych końcówek? Może mieć szlacheckie korzenie
Czytaj również:
Nietypowe zastosowania mikrofalówki
Córka Zbigniewa Wodeckiego wyjawia rodzinną tajemnicę: Składam hołd mojej mamie
Honey Boo Boo o wstydzie i samotności. Wszystko przez dziecięce konkursy piękności
Marta Ludwika z Norwegii. Księżniczka, która rozmawia z aniołami
Zobacz także: