Nigdy nie wyrzucaj fusów po kawie. Borówka ci podziękuje
Poranna kawa wypita na tarasie z widokiem na piękny ogród to prawdopodobnie najlepszy sposób na rozpoczęcie dnia. Jeśli uwielbiasz „małą czarną”, a w dodatku posiadasz kawałek swojej zielonej oazy, to doskonale się składa, bo fusy z kawy możesz wykorzystać jako naturalny nawóz do roślin.
Dlaczego fusy z kawy to dobry nawóz pod borówkę amerykańską?
Zmielone ziarna kawy, czyli, innymi słowy, fusy, z których zaparza się ten aromatyczny i pobudzający napój, mogą stanowić doskonałą pożywkę dla roślin w ogrodzie. Dzieje się tak z uwagi na fakt, iż fusy z kawy są świetnym źródłem związków mineralnych, niezbędnych do prawidłowego kwitnienia roślin.
W fusach znajduje się m.in. azot, fosfor, magnez, potas, miedź, zatem pierwiastki bardzo ważne do utrzymania roślin w odpowiedniej kondycji.
Fusy z kawy jako nawóz doskonale sprawdzą się m.in. w przypadku borówki amerykańskiej. Kawa posiada lekko kwaśny odczyn, a wspominana borówka bardzo lubi glebę odpowiednio zakwaszoną.
Jak zrobić z fusów nawóz pod borówkę amerykańską?
Przygotowanie odżywki na bazie fusów z kawy jest bardzo proste, poradzi sobie nawet ogrodowy amator. Fusy po kawie powinniśmy mieszać z ziemią za każdym razem, gdy przystępujemy do sadzenia lub przesadzania rośliny, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by fusy aplikować do gleby również profilaktycznie.
Fusy z wypitej kawy mieszamy z wierzchnią warstwą ziemi w miejscu, gdzie rośnie roślina. Gdy mamy do czynienia z fusami mocno zbitymi w brykiet, a dzieje się tak np. podczas parzenia kawy w ekspresie ciśnieniowym, to wówczas delikatnie zakopujemy je wokół rośliny i przykrywamy ściółką.
Z fusów po kawie możemy również przygotować roztwór do podlewania borówki. Do naczynia wsypujemy 3 łyżki fusów i zalewamy 5 litrami wody. Taką miksturę zostawiamy na noc. Tuż przed podlaniem borówki miksturę dokładnie mieszamy.
Odżywkę z fusów po kawie jak i roztwór do podlewania, powinniśmy stosować raz na tydzień, począwszy od wczesnej wiosny i skończywszy na przełomie sierpnia i września.