Odczaruj nielubiany szpinak. W takiej formie zjesz co najmniej kilka porcji
Oprac.: Tomasz Hirkyj
Szpinak przez pewien czas nie był na liście ulubionych warzyw Polaków, ale obecnie często patrzymy na niego przychylniejszym okiem. Jeśli jednak nie przepadamy za jego smakiem albo nie wiemy, jak go wykorzystać, to czas zrewidować swoje poglądy. Ze szpinaku można przygotować roladę, którą - wbrew pozorom - można łatwo przygotować. Takie danie może uraczyć naszych gości na imprezowym stole, ale nie ma przeciwwskazań, by również pojawił się w czasie świat. Jak przygotować roladę szpinakową? Czas się przekonać.
Szpinak w roli głównej
Szpinak może być spożywany pod różnymi postaciami, ale najczęściej ląduje jako farsz do naleśników i pierogów albo podawany jest wraz z makaronem. Oczywiście, to bardzo smaczne połączenia, ale w kuchni nie warto się ograniczać, tylko warto się pochylić nad czymś niesztampowym. Dlatego rolada szpinakowa może być strzałem w dziesiątkę: nietrudno ją przygotować, ale jednak trzeba wykazać się nieco cierpliwością i precyzją. Ze szpinaku trzeba najpierw przygotować puszyste ciasto, którym będziemy nadziewać nasze dodatki. Jeśli będziemy trzymali się wskazówek, to sam proces będzie przyjemnością, a efekt zadowolenia domowników zrekompensuje czas na przygotowanie specjału.
Rolada szpinakowa: Składniki
Czas na skompletowanie składników:
- szpinak mrożony rozdrobniony - 450 g,
- jajka - 4 sztuki,
- mąka pszenna tortowa - 2 łyżki,
- czosnek - ząbek,
- sól, pieprz - do smaku,
- łosoś wędzony - 300 g,
- serek śmietankowy kanapkowy - 300 g.
Sposób przygotowania:
Najpierw zabieramy się za przygotowanie ciasta ze szpinaku: w pierwszej kolejności rozmrażamy szpinak na sitku o gęstych oczkach, a następnie odciskamy z niego nadmiar wody. Oddzielamy żółtka od białek: te pierwsze rozcieramy z masłem tak, aby powstała jednolita masa, później dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz sól i pieprz. Powstałą masę mieszamy ze szpinakiem, a później ubijajmy białka na sztywno z dodatkiem soli. Na koniec ubitą pianę mieszamy z masą, ale delikatnie szpatułką, aby nie straciła puszystości.
Masę wykładamy na płaską blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 stopni na ok. 10 minut.
Ciasto studzimy, a następnie umieszczamy na arkuszu folii spożywczej tak, aby papier do pieczenia był na spodzie: łatwiej nam będzie go usunąć. Czas na dodatki: powierzchnię placka smarujemy serkiem, wykładamy łososia, a na koniec wszystko zawijamy, a na koniec owijamy szczelnie folią. Teraz czas na schłodzenie całości w lodówce: musi tam być minimum kilka godzin, ale idealnie, gdyby spędziła tam całą noc.
Baw się dodatkami
Farsz do rolady szpinakowej można dowolnie modyfikować według naszych upodobań i ogranicza nas tylko fantazja. Można np. dodać do serka nieco tartego chrzanu, który mocno podbije smak i dogodzi amatorom pikantnego smaku. Oczywiście, można łosoś zastąpić pokrojonymi w plasterki warzywami: ogórkami, pomidorami, papryką itd. Nie musimy się także ograniczać i dodać sporą dawkę ziół do serka kanapkowego: idealnie sprawdzi się pietruszka, bazylia lub obfita porcja kopru.