Ogrodowe rośliny, które mogą być trujące
Gdy aranżujemy nasz ogród, zazwyczaj wybieramy rośliny, które nam się podobają. Niestety, rzadko dopytujemy specjalistów o ich działanie. Tymczasem, okazuje się, że niektóre z roślin, które znajdziemy w naszych ogrodach, wykazują działanie trujące. Na jakie powinniśmy szczególnie uważać? Podpowiadamy.

Składniki
Piwonia lekarska

Piwonia lekarska to jeden z najpopularniejszych kwiatów w południowej Europie. Sadzimy go zarówno w grządkach, jak i doniczkach. Piwonia lekarska jest bardzo atrakcyjna nie tylko ze względu na swój wygląd, ale i intensywny zapach. Warto jednak pamiętać, że każdy jej element zawiera substancje toksyczne. Po jej dotknięciu zaleca się dokładne mycie rąk. Jeśli trzymamy ją w wazonie, po wyrzuceniu kwiatów należy dokładnie go zdezynfekować.
Powojniki
Powojniki również należą do grupy najczęściej uprawianych kwiatów ogrodowych. Są bardzo okazałe, ale niestety również mocno toksyczne. Niebezpieczne substancje znajdują się zarówno w liściach, kwiatach, jak i owocach powojników. Szczególnie powinny na nie uważać dzieci oraz zwierzęta. Zjedzenie jakiejkolwiek części powojnika może zakończyć się ostrym zatruciem.
Składniki
Konwalijka

Konwalia majowa, zwana również konwalijką, jest bardzo popularna późną wiosną i wczesnym latem. Z konwalijek często przygotowuje się bukieciki dla dzieci przystępujących do Pierwszej Komunii. Niestety, w konwalii majowej znajdziemy dużo toksycznych związków, które mogą wywołać poważne zatrucie. Jego objawy to nudności, wymioty, biegunka, a także silne bóle brzucha.
Hiacynty
Niebezpieczne dla naszego zdrowia mogą okazać się również hiacynty. Te urocze fioletowe kwiaty wywołują silne reakcje alergiczne, w tym zaczerwienia skóry, wysypki, świąd, a nawet bolesne pęcherze. Ponadto, hiacynt może powodować silne bóle głowy, które znacznie utrudniają normalne funkcjonowanie.
Składniki
Hortensje

Okazuje się, że trujące mogą być również urzekające hortensje. Od kilku lat są hitem w ogrodach. Zarówno w liściach, łodygach, jak i kwiatach hortensji znajdziemy związki zwane glikozydami cyjanogenicznymi. Ich spożycie może skończyć się ostrym zatruciem pokarmowym. Kontaktu z hortensją powinny unikać szczególnie dzieci.
Cis pospolity
Cisy pospolite znajdziemy dzisiaj w wielu ogrodach. Niestety mało kto wie, że każda część tego popularnego iglaka jest trująca. Efektem jego spożycia mogą być: biegunka, zakłócenia pracy serca, a nawet śmierć. Od cisów warto się trzymać z daleka.
Jeśli jesteśmy na etapie aranżowania ogrodu, lepiej zrezygnować z tego typu roślin. W przyszłości mogą wyrządzić sporo krzywdy zarówno ludziom, jak i zwierzętom.