Ogrodowy hit PRL-u wraca do łask. Idealny na żywopłot zamiast tui
Oprac.: Joanna Leśniak
Dereń jadalny to doskonała alternatywa dla roślin tradycyjnie wykorzystywanych do formowania żywopłotów. Ma poważne szanse zdetronizować w tym kontekście popularne tuje. Przez swój atrakcyjny wygląd, łatwość w uprawie i odporność na choroby coraz częściej pojawia się w ogrodach jako element dekoracyjny i funkcjonalny. Przy spełnieniu jego podstawowych wymagań dereń jadalny będzie stanowić piękne i trwałe ogrodzenie, cieszące oko przez wiele lat.
Spis treści:
Co na żywopłot zamiast tui? Dereń to dobry wybór
Dereń jadalny, zwany też dereniem właściwym, to gatunek uprawiany w wielu krajach świata. W Polsce nie stanowi nowinki — był chętnie sadzony w czasach PRL-u na osiedlach i wzdłuż ulic, zapewniając zielony akcent w przestrzeniach miejskich. Być może został nieco zapomniany, ogrodnicy zakochali się w tujach (żywotnikach), ale dziś wraca do łask.
Maksymalna wysokość drzewa to 8-10 metrów. Dereń tworzy szeroką, zaokrągloną koronę, ale jest bardzo podatny na formowanie. Nie sprawi problemów w utrzymaniu nawet początkującym właścicielom żywopłotów. Rosnące gęsto liście stworzą dekoracyjne ogrodzenie, które oddzieli posesję od zgiełku i ciekawskich spojrzeń.
Zdobi ogród przez cały sezon wegetacyjny
Dużą zaletą derenia jest fakt, że zakwita wcześnie. Już w marcu i kwietniu podziwiać można jego żółte kwiaty, które pomagają zapomnieć o zimowej szarudze. Liście w kolorze głębokiej zieleni też wyglądają bardzo dekoracyjnie. Jesienią przebarwiają się na czerwono, co daje efekt barwnego spektaklu w ogrodzie. Co więcej, w sierpniu i wrześniu dereń jadalny wydaje owoce, które są nie tylko jadalne, ale też wypełnione cennymi substancjami odżywczymi.
Dereń jadalny — wymagania w uprawie
Zalicza się do roślin łatwych w uprawie. Dobrze znosi susze, zmiany pogody i zanieczyszczenia. Jak każdy okaz, ma jednak swoje wymagania. Spełnienie podstawowych warunków sprawi, że dereń właściwy będzie rozwijać się na naszym terenie bez zarzutu.
- Stanowisko: Dereń jadalny najlepiej rośnie w miejscach słonecznych — dzięki takiej lokalizacji obficie kwitnie i owocuje. Jest w stanie poradzić sobie także na stanowisku półcienistym.
- Podłoże: Preferuje żyzne, przepuszczalne gleby o odczynie obojętnym lub lekko kwaśnym (pH 5,5). Poradzi sobie także na podłożu gliniastym.
- Nawożenie: Nie wymaga zbyt częstego nawożenia. Zaleca się wykonywać ten zabieg wczesną wiosną, dostarczając roślinie kompostownik lub obornik.
- Podlewanie: Mimo że jest w stanie przetrwać bez szwanku okresowe susze, warto nawadniać go dodatkowo — zwłaszcza młode rośliny w okresie wzrostu.
- Zabiegi pielęgnacyjne: Roślina wymaga przycinania dla zachowania ładnego kształtu i równomiernego zagęszczenia. Najważniejsze cięcie wykonuje się wczesną wiosną — zaraz po skończeniu kwitnienia. Usunąć należy stare, suche pędy, aby zrobić miejsce dla nowych.
Jak wykorzystać owoce derenia jadalnego?
To bardzo przyjemny bonus wynikający z uprawy tego krzewu. Owoce derenia zbiera się od końca sierpnia do października. Przyjmują apetyczny czerwony kolor, mają nieco podłużny kształt. Cechują się cierpkim smakiem, a wielu smakoszów twierdzi, że najlepiej smakują po przemrożeniu.
Owoce derenia nadają się do robienia domowych przetworów. Wśród nich królują dżemy, konfitury, soki, syropy oraz nalewki. Można je nawet kisić podobnie jak ogórki. W tym celu lepiej jednak zbierać owoce, gdy są jeszcze zielone.
Polecamy: Zamiast wyrzucać, włóż pod korzeń podczas sadzenia pomidorów. Możesz liczyć na wielki plon