Reklama

Reklama

Okrągła serwetka frywolitkowa

Idealna na świąteczny stół!

Materiał:

2 czółenka (jest łatwiej pracować dwoma), kordonek nr 10 AIDA Multikolor, szydełko do łączenia i nożyczki

Wykonanie:

Prace rozpocząć w okrążeniu I od dowolnego kółka wewnętrznego zbudowanego z 6 parek + pikot + 2 parki + pikot + 6 parek, zamknąć kółko, a następnie odwracając robótkę łukiem II, składającym się z 6 parek + pikot + 6 parek + pikot + 6 parek, przejść do tworzenia kolejnego kółka i łuku - aż do zamknięcia całego okrążenia.

Następnie zrobić okrążenie kółek III, łącząc je ze sobą okrążeniem łuków IV - aż do zamknięcia kolejnego okrążenia. Tę samą czynność powtórzyć z okrążeniami V i VI ,VII i VIII, IX i X oraz XI i XII, wykonując ilości parek i pikotów podanych w schemacie. Każda para okrążeń jest oddzielnym elementem serwetki.

Reklama

Po wykonaniu i zamknięciu na łukach rzędu XII rozpocząć wykonywanie elementów obwodu serwetki. Rozpocząć od kółka XIII, składającego się z 6 parek + duży pikot, do którego łączyć 3 kółka (jak pokazano na schemacie) + 6 parek, a następnie łukiem XIV, składającym się z 5 parek + pikot + 5 parek, przejść do tworzenia kolejnego kółka, które przez pikota połączyć z kółkiem XIII.

Utrzymując kierunek wskazany na schemacie robić kolejne kółka i łuki zgodnie z ilością parek i łuków podanych na schemacie, dochodząc do wykonania łuku XV, którym przejść do robienia drugiej strony elementu obwodowego aż do kółka XVI, które zamyka pojedynczy element. Następnie łukiem XVII przejść do przerabiania kolejnego elementu obwodu serwetki, zaczynając, tak jak poprzedni, kółkiem XIII i łukiem XIV aż do zamknięcia całości.

Uwaga: Poszczególne elementy obwodowe łączyć tylko na dwóch pierwszych pikotach łuków, rozpoczynających poszczególne elementy. Dwa łuki najbliższe zewnętrznej stronie obwodu pozostają niepołączone.

 

Model serwetki pochodzi z dwumiesięcznika Moje Robótki 2/2011. Projekt i wykonanie: Łucja Bieczyńska.

Moje robótki

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje