Owoce monstery są jadalne? Niestety, trudno się o tym przekonać

Monstera dziurawa już od dawna przestała być botaniczną ciekawostką, bo - choć jej sława kiedyś przygasła - to znów wdzięcznie prezentuje się w domach. Jej uprawa nie sprawia większego problemu, a niewiele zabiegów pielęgnacyjnych sprawi, że wypuści przepiękne, dziurawe liście. Ostatnio wiele osób interesuje się owocami monstery, które na świecie bardziej znane są jako ceriman. Czy owoce monstery są jadalne? Przekonajmy się!

Owoce monstery są pożądane przez kolekcjonerów i smakoszy
Owoce monstery są pożądane przez kolekcjonerów i smakoszy123RF/PICSEL

Uprawa monstery krok po kroku

Monstera Deliciosa, którą wszyscy powszechnie znają jako monstera dziurawa, to niewymagające pnącze, które w naturalnych warunkach rośnie w wilgotnych lasach tropikalnych. Choć stworzenie takiego środowiska w warunkach domowych jest bardzo trudne, to roślina łatwo się przystosowuje i bez problemu rośnie w naszych pokojach.

Co trzeba zrobić, aby monstera dziurawa rosła jak najlepiej? Warunkiem jest ustawienie jej w jasnym, ale nie za mocno nasłonecznionym stanowisku, regularne podlewanie, stosowanie odżywek do roślin zielonych, a także częste zraszanie podczas upałów. Monstera, jak sama nazwa wskazuje, może osiągnąć monstrualne rozmiary, a jej liście mieć kilkadziesiąt centymetrów średnicy.

Monstera, tak jak większość roślin, może nie tylko zakwitać, ale również owocować. Niestety, w domowych warunkach jest to praktycznie niemożliwe, czytamy na stronie Polskiej Akademii Nauk.

Gdy monstera znajduje się w swoim naturalnym środowisku, może zakwitnąć i wydać owoce
Wojciech Tomaszewicz, Ogród Botaniczny PAN w Powsinie

Ceriman: Egzotyczny rarytas

Choć w domowych warunkach monstera nie wytworzy owocu, to jednak warto wiedzieć, czym on jest. Cermian, bo pod taką nazwą jest znany na świecie, ma postać mięsistej kolby, która może osiągnąć nawet 20 cm długości. Co ciekawe, owoc monstery dojrzewa aż rok. Po czym poznać, że jest gotowy do spożycia? Przede wszystkim wtedy, gdy jego niejadalna skórka zacznie naturalnie odchodzić od jadalnego miąższu, który swoim smakiem przypomina ananasa, banana i mango. W czasie dojrzewania kolby, roślina wydaje bardzo intensywny, ale przyjemny zapach.

Warto wiedzieć, że monstera jest rośliną trującą i niedojrzały ceriman, czyli owoc monstery, jest również niejadalny. "Zjedzenie go wywoła silne podrażnienie przełyku, bolesne pęcherze i opuchliznę, co będzie spowodowane przez wysoką na tym etapie rozwoju zawartość kwasu szczawiowego" - pisze Wojciech Tomaszewicz, na stronie PAN.

Ceriman jest jadalny wtedy, gdy jego przypominające łuski wierzchnia pokrywa samodzielnie odsłoni słodki miąższ.

Gdzie kupić owoce monstery?

Wielbiciele monster oraz smakosze zastawiają się, gdzie można kupić owoce monstery. Niestety, ze względu na specyfikę dojrzewania owocu ich transport jest bardzo utrudniony, więc ciężko znaleźć je w sklepach stacjonarnych oraz aukcjach internetowych. Więcej szczęścia mogą mieć ci, którzy wybierają się na zagraniczne wojaże. Zwiedzając Maderę albo Meksyk podróżnicy polecają wybrać się na lokalne targowiska i poszukać dostępnego owocu monstery.

Polecamy także: 

Szałwia lekarska. Pomaga przy anginie, bólu gardła i zębówInteria.tv
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas