Pajęczynowa serwetka
Wielkość: Ok. 35 cm średnicy
Materiał:
Ok. 40 g bawełnianych nici w kolorze ecru "Muza 20" ARIADNA (dł. 80 m/100 g), szydełko nr 1,00
Wykonanie:
Zrobić 6 oczek łańcuszka i zamknąć je w kółeczko 1 oczkiem ścisłym zamykającym, a następnie w to kółeczko zrobić 4 oczka łańcuszka zamiast 1. podwójnego słupka. Dalej przerabiać wg schematu, przy czym każde okrążenie rozpoczynać podaną ilością oczek łańcuszka i kończyć oczkiem ścisłym zamykającym. Jeśli trzeba, przechodzić do następnego okrążenia oczkami ścisłymi zamykającymi. Pokazany na schemacie fragment dalej przerabiać analogicznie.
Wykończenie:
Serwetkę napiąć, upinając dokładnie pikotki i pozostawić do wyschnięcia pod wilgotną tkaniną.
Model serwetki pochodzi z czasopisma Moje Robótki 3/2014