Patyczak (Rhipsalis): Uprawa i pielęgnacja
Jeszcze kilkanaście lat temu uprawa sukulentów kojarzyła się przede wszystkim z kaktusami oraz aloesami. Obecnie wybór jest ogromny, sklepy oferują okazy z najdalszych zakątków świata. Sukulenty są niezwykle popularne, ponieważ nie wymagają wielu zabiegów pielęgnacyjnych, przetrwają suszę i nasze zapominalstwo. Przykładem może być Rhipasalis, zwany potocznie patyczakiem, który ma oryginalny pokrój, a na dodatek często kwitnie w domowych warunkach oraz wydaje drobne, podobne do jemioły, owoce. Aby zdobił nasz dom jak najdłużej, trzeba wykonać jedną czynność, która zapewni mu intensywny i zdrowy wzrost. Jak pielęgnować patyczaka?
Co trzeba wiedzieć o patyczaku?
Rhipsalis, zwany potocznie patyczakiem, jest rośliną z gatunku kaktusowatych. Od swoich znanych krewnych różni się sposobem wzrostu, ponieważ zalicza się do wąskiego grona epifitów, czyli roślin rosnących na innych organizmach żywych, jednak na nich nie pasożytujących. Patyczaki pochodzą z Ameryki Środkowej, ale można je również spotkać w Afryce i Azji. Patyczak charakteryzuje się ciekawym i z pozoru niezbyt atrakcyjnym pokrojem, bowiem zbudowany jest z cienkich, miękkich i zwisających pędów, które nie posiadają kolców: w ich miejscu występują drobne, włókniste wyrostki.
Atrakcyjność patyczaków`
Warto wiedzieć, że uprawiany w domowych warunkach patyczak często kwitnie, a co najważniejsze, nie potrzebuje do tego specjalistycznych zabiegów. Na szypułkach wyrastają drobne, białe kwiatki, które średnio nie przekraczają dwóch mm średnicy. Ciemnozielone pędy patyczaka szybko się rozrastają i osiągają bujne rozmiary. Łatwo stworzyć im warunki do wyrastania nowych pędów.
Stanowisko dla patyczaka
Patyczak jest rośliną, której niestraszne warunki panujące w naszych domach. Może być umieszczony w jasnym stanowisku, ale będzie rósł bez przeszkód w miejscach bardzo nasłonecznionych lub zacienionych. Nie przeszkadza mu upalna temperatura panująca latem i delikatny chłód zimą. Od tej zasady jest wyjątek: warto starać się, aby w pomieszczeniu temperatura nie spadła poniżej 10 stopni Celsjusza. Patyczak może być oryginalną ozdobą pomieszczeń, latem zaś może stać na balkonie. W takim przypadku warto wybrać miejsce osłonięte od wiatru i nadmiernego słońca.
Istotna jest ziemia
Jedynym koniecznym zabiegiem jest wymiana podłoża po zakupie rośliny. Najczęściej patyczak umieszony jest w ziemi torfowej, która ma tendencję do zatrzymywania wilgoci. Jej nadmiar jest zabójczy dla sukulentów i sprzyja gniciu korzeni oraz przyczynia się do powstawania chorób grzybiczych. Można przesadzić go do dedykowanego dla sukulentów podłoża albo wymieszać uniwersalną ziemię z odrobiną piasku i perlitu. Nie można zapomnieć o utworzeniu na dnie doniczki (z dziurami odpływowymi) warstwy drenażowej, która pomoże odpłynąć nadmiarowi wody z podłoża.
Podlewanie i nawożenie
Patyczaki nie wymagają częstego podlewania latem. Można dodawać do podłoża wodę w niewielkich ilościach w regularnych odstępach (np. raz na dwa tygodnie). Latem warto utrzymywać wokół patyczaka wyższą wilgotność, np. ustawiając go w pojemniku wypełnionym wodą oraz kamyczkami. Niezbędne jest codzienne zraszanie, co pozwoli na przyrost nowych pędów i korzeni powietrznych, które można oddzielić i ukorzenić w nowym podłożu.