Peperomia obtusifolia – z tą rośliną doniczkową poradzą sobie nawet początkujący
Peperomia obtusifolia to ciekawa roślina doniczkowa, której kompaktowy rozmiar nada się nawet do mniejszych mieszkań. Niewielkie wymagania uprawowe powodują, że poradzą sobie z nią nawet początkujący wielbiciele roślin. Sprawdź, jakie warunki zapewnić jej do prawidłowego rozwoju oraz jak pielęgnować pieprzówkę tępolistną.
Spis treści:
Peperomia - co to za kwiat?
Peperomię tępolistną potocznie nazywa się pieprzówką. Co ciekawe, faktycznie jest to roślina spokrewniona z tradycyjnym pieprzem. Peperomia oryginalnie pochodzi z amerykańskich dżungli, jednak od wielu lat z powodzeniem radzi sobie uprawiana w warunkach domowych. W ostatnich czasie stała się jedną z popularniejszych i chętniej kupowanych roślin w sklepach ogrodniczych. Jej cena jest dość umiarkowana, a waha się od 20 do 30 zł. Z powodzeniem znajdziemy ją także w sklepach internetowych.
Roślinę wyróżnia ciekawy krój. Początkowo jest dość krzaczasty, ale stopniowo jej pędy zaczynają się przewieszać. To kwiat o kompaktowych rozmiarach. Osiąga na ogół ok. 30 cm wysokości i mniej więcej tyle samo szerokości. Jej największym atutem są liście - okrągłe, grube, mięsiste i tępo zakończone. Zazwyczaj mają po kilka centymetrów średnicy i wyrastają na końcach długich pędów. Najbardziej popularne są odmiany o intensywnie zielonych barwach, ale spotkamy także rośliny, których liście pokrywają nieregularne wzory na blaszkach.
Peperomia wytwarza kwiaty, które - choć mają ciekawy wygląd, nie są uważane za zbyt dekoracyjne. Swoim wyglądem przypominają zielonkawe kłosy. Jeśli nie będziemy nimi zachwyceni, możemy bez przeszkód je uciąć. Taki zabieg nie osłabi oraz nie uszkodzi rośliny.
Odmiany pieprzówki
Współcześnie możemy wyróżnić ponad 1000 odmian peperomii. Z powodzeniem możemy podzielić je ze względu na kolor, krój liści oraz okazałość kwiatów. Większość z nich spotkamy jednak jedynie w naturze, a zwłaszcza na terenach Ameryki Południowej i Środkowej. Część świetnie sprawdzi się w naszym klimacie. Poradzą sobie z nimi nawet początkujący hodowcy kwiatów. Które odmiany cieszą się największą popularnością?
- Peperomia kędzierzawa - to zdecydowanie najczęściej spotykana odmiana. Bylina osiąga maksymalnie 15 cm wysokości, a charakteryzuje się mięsistymi i wyraźnie pomarszczonymi liśćmi. Najbardziej dekoracyjną wersją peperomii kędzierzawej jest peperomia rosso.
- Peperomia nivalis - koneserzy roślin zwrócili szczególną uwagę właśnie na ten gatunek pieprzówki. Spośród innych wyróżnia się drobnymi, podłużnymi i ostro zakończonymi liśćmi o soczyście zielonym kolorze.
- Peperomia albovittata - to odmiana, obok której nie można przejść obojętnie. Jej efektowne srebrzyste liście oraz zdobiące je purpurowe pasy stanowią ozdobę każdego pomieszczenia.
Warunki uprawy peperomii
Pieprzówka to roślina o niewielkich wymaganiach uprawowych. Lubi rozproszone światło i nie potrzebuje zbyt częstego podlewania. Wodę magazynuje w liściach i pędach, a korzysta z niej w miarę potrzeb. Znacznie lepiej znosi suszę niż nadmierne nawadnianie. Latem wystarczy podlać ją raz w tygodniu, a zimą raz na dwa tygodnie. Przed przystąpieniem do podlewania warto sprawdzić, czy górna warstwa gleby zdążyła przeschnąć. Dobrym krokiem jest wykonanie w doniczce otworów umożliwiających odprowadzenie wody. Unikajmy także przypadkowego zraszania oraz zmoczenia jej liści.
Ważne, by przez cały rok zapewnić jej temperaturę pokojową w przedziale 18 do 22 st. C oraz uchronić przed zbyt zimnymi przeciągami. Szczególnie istotne jest to właśnie jesienią i zimą. W tych miesiącach lepiej przestawić roślinę z parapetu, gdyż nie może stać przy otwartym oknie.
Peperomia lubi podłoże uniwersalne wymieszane z piaskiem. Takie połączenie pozwala na lepszy przepływ wody, a tym samym zmniejsza ryzyko gnicia korzeni. Jeśli chcemy, by nasza peperomia zdrowo rosła i zachwycała wyrazistym kolorem, warto regularnie stosować nawóz przeznaczony do zielonych roślin doniczkowych. Optymalną częstotliwością jest nawożenie raz na 4-5 tygodni.
Przycinanie i rozmnażanie pieprzówki
Jeśli chcemy, by peperomia ładnie się rozkrzewiła, możemy przyciąć jej pędy. Stasze części roślin szybciej tracą liście u nasady, a ten zabieg skutecznie je odmłodzi. Najlepiej zabrać się za to wiosną, a uzyskane pędy wykorzystać do rozmnożenia rośliny. W tym celu pobieramy pędy o długości ok. 5-7 cm i usuwamy z niego dolne liście, a końcówkę wkładamy do wody. Po 3-4 tygodniach, kiedy pojawią się pierwsze korzenie, sadzimy roślinę do przepuszczalnej ziemi.
Sprawdź również: