Reklama

Reklama

Pestycydy na owocach i warzywach. Jak się ich szybko pozbyć?

Według piramidy żywienia, stworzonej przez Światową Organizację Zdrowia, każdy z nas powinien codziennie spożywać co najmniej 400 gramów świeżych warzyw i owoców. Niestety, większość z nich skażona jest pestycydami, które nie mają wiele wspólnego ze zdrowiem. Ja skutecznie się ich pozbyć?

Pestycydy to naturalne lub syntetyczne substancje stosowane do zwalczania szkodników. Używane są głównie jako środki ochrony roślin, zwierząt hodowlanych i produktów żywnościowych przed chorobami wywoływanymi przez grzyby oraz przed szkodnikami, których oddziaływanie może przyczynić się do znacznego obniżenia plonu, a nawet całkowitego zniszczenia roślin. 

Pestycydy naturalne zawierają organizmy żywe lub substancje pochodzenia biologicznego i wykorzystywane są do zwalczania chorób, grzybów i owadów w uprawach rolniczych, sadowniczych i warzywnych. 

Pestycydy syntetyczne produkowane są od końca XIX w i występują najczęściej w formie proszku do opylania lub w formie płynnej do oprysków. 

Niestety, już dawno udowodniono, że pestycydy, którymi pryska się owoce i warzywa mają negatywny wpływ na zdrowie człowieka. Z badań wynika, że mają one działanie mutagenne, kancerogenne i neurotoksyczne i przyczyniają się do powstawania nowotworów. Dodatkowo, akumulują się one w powietrzu, glebie, wodach powierzchniowych i podziemnych, prowadząc do ich zanieczyszczenia. 

Reklama

Pestycydy na warzywach i owocach nie rozpuszczają się w wodzie, więc zwykłe płukanie pod kranem usunie najwyżej 20 proc. z nich. Istnieją jednak dwa proste, domowe sposoby, który pozwolą się ich pozbyć! 

Zobacz również: Jak prawidłowo myć warzywa i owoce?

Jak pozbyć się pestycydów z warzyw i owoców? Proste, kuchenne triki!

Pierwszym, skutecznym sposobem na oczyszczenie owoców i warzyw z pestycydów jest zanurzenie ich na 2-3 minuty w wodzie z octem w stężeniu pół szklanki na litr. Następnie należy przepłukać warzywa i owoce pod kranem i wysuszyć. 

Drugi sposób związany jest z użyciem sody oczyszczonej. Łyżkę sody należy rozpuścić w litrze wody i płukać warzywa i owoce około 15 minut. Woda stanie się mętna lub żółtawa, a na powierzchni pojawi się tłusty osad. To właśnie pestycydy, którymi pokryte były warzywa i owoce. Następnie wszystkie produkty należy dokładnie wypłukać w wodzie z kranu. 

Te dwa proste, domowe sposoby pozwalają usunąć nawet 95% pestycydów i bakterii! 

Najwięcej pestycydów używa się w uprawie jabłek, truskawek, brzoskwiń, winogron i czereśni, ale także szpinaku, pomidorów, papryki i ogórków. 

***

Zobacz również:

Gotowane czy surowe? Jak jeść warzywa, by były zdrowe?


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy