Pięć przydatnych zastosowań tłuszczu w sprayu
Mieszanki tłuszczowe w sprayu cieszą się coraz większą popularnością. Są ekonomiczne i wygodne w użyciu, dostępne w wielu wariantach smakowych, fantastycznie sprawdzają się zarówno podczas smażenia jak i pieczenia, a do tego czyszczenie i mycie naczyń po użyciu tłuszczu w sprayu jest bardzo proste. Oprócz zastosowania stricte kulinarnego tłuszcz w sprayu może ułatwić życie również w innym aspektach:
Zapobiega nadmiernemu mrożeniu
Nikt nie lubi, kiedy otwieramy zamrażarkę, a tam znajduje się więcej lodu niż żywności. Aby zapobiec tej sytuacji miejsca, gdzie zazwyczaj gromadzi się najwięcej lodu spryskujemy tłuszczem w sprayu, zostawiamy na 5 minut, a następnie wycieramy suchym ręcznikiem.
Ułatwia krojenie
Kroisz czosnek lub cebulę, siekasz zioła, a większość z nich przykleja się do noża? Ostrze wystarczy spryskać tłuszczem i problem z głowy!
Pomaga utrzymać czystość pojemników
Jednym z największych wrogów plastikowych pojemników jest… sos pomidorowy. Czerwone plamy nie znikają nawet po kilkakrotnym myciu. Dlatego przed użyciem pojemnik należy posmarować tłuszczem, który będzie stanowił swego rodzaju barierę ochronną i nie pozwoli żywności zabrudzić pojemnika.
Ułatwia ścieranie sera
Ścieranie sera na tarce nie należy do przyjemnych czynności. Ser bardzo szybko zatyka oczka tarki i przykleja się do niej. A wystarczy wewnętrzną i zewnętrzną stronę tarki spryskać tłuszczem, a ser zetrzemy szybko i sprawnie. Po skończonej pracy łatwiej też będzie ją umyć.
Pozwala ugotować idealny makaron
Makaron podczas gotowania bardzo często się skleja i przywiera do garnka. Dodanie do wody odrobiny oleju pozwala uniknąć tego problemu. Ten mały trik kulinarny sprawdza się również podczas gotowania ryżu, który często przywiera do dna garnka.
.