Pięć przydatnych zastosowań tłuszczu w sprayu

Mieszanki tłuszczowe w sprayu cieszą się coraz większą popularnością. Są ekonomiczne i wygodne w użyciu, dostępne w wielu wariantach smakowych, fantastycznie sprawdzają się zarówno podczas smażenia jak i pieczenia, a do tego czyszczenie i mycie naczyń po użyciu tłuszczu w sprayu jest bardzo proste. Oprócz zastosowania stricte kulinarnego tłuszcz w sprayu może ułatwić życie również w innym aspektach:

Czego używać do smażenia?
Czego używać do smażenia?123RF/PICSEL

Zapobiega nadmiernemu mrożeniu

Jak mrozić produkty spożywcze
© Photogenica

Nikt nie lubi, kiedy otwieramy zamrażarkę, a tam znajduje się więcej lodu niż żywności. Aby zapobiec tej sytuacji miejsca, gdzie zazwyczaj gromadzi się najwięcej lodu spryskujemy tłuszczem w sprayu, zostawiamy na 5 minut, a następnie wycieramy suchym ręcznikiem.

Ułatwia krojenie

Tłuszcz w sprayu ułatwia krojenie
© Photogenica

Kroisz czosnek lub cebulę, siekasz zioła, a większość z nich przykleja się do noża? Ostrze wystarczy spryskać tłuszczem i problem z głowy!

Pomaga utrzymać czystość pojemników

Plastikowe pojemniki zachowanie czystości
© Photogenica

Jednym z największych wrogów plastikowych pojemników jest… sos pomidorowy. Czerwone plamy nie znikają nawet po kilkakrotnym myciu. Dlatego przed użyciem pojemnik należy posmarować tłuszczem, który będzie stanowił swego rodzaju barierę ochronną i nie pozwoli żywności zabrudzić pojemnika.

Ułatwia ścieranie sera

Ścieranie sera porady
© Photogenica

Ścieranie sera na tarce nie należy do przyjemnych czynności. Ser bardzo szybko zatyka oczka tarki i przykleja się do niej. A wystarczy wewnętrzną i zewnętrzną stronę tarki spryskać tłuszczem, a ser zetrzemy szybko i sprawnie. Po skończonej pracy łatwiej też będzie ją umyć.

Pozwala ugotować idealny makaron

Gotowanie makaronu porady
© Photogenica

Makaron podczas gotowania bardzo często się skleja i przywiera do garnka. Dodanie do wody odrobiny oleju pozwala uniknąć tego problemu. Ten mały trik kulinarny sprawdza się również podczas gotowania ryżu, który często przywiera do dna garnka.

.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas