Pokrusz i dodaj do ziemi. Nie tylko paprotki oszaleją

Skorupki po jajkach wielu ogrodników wykorzystuje np. do przygotowania nawozu. Świetnie sprawdza się jako odżywka, która dostarcza roślinom witamin i minerałów. Polecana jest tylko w przypadku okazów preferujących ziemię o odczynie zasadowym lub obojętnym.

Skorupki jajek do roślin? To świetny pomysł, jeśli chcemy dostarczyć im witamin i minerałów
Skorupki jajek do roślin? To świetny pomysł, jeśli chcemy dostarczyć im witamin i minerałów123RF/PICSEL

Skorupki jaj do roślin - dlaczego warto stosować?

Skorupki jajek zawierają wapń i inne minerały, które sprawiają, że można przygotować z nich świetny nawóz do roślin. Pomagają one regulować pH, niwelując kwaśny odczyn gleby. Aby się o tym przekonać, wystarczy jedynie rozgnieść je i wrzucić do doniczki przed zasadzeniem konkretnego okazu, a później co dwa tygodnie posypywać roślinki zmiksowanymi skorupkami.

Skorupki jajek na szkodniki

Skorupki z jajek przydadzą się również w odstraszaniu pospolitych szkodników ogrodowych, m.in. ślimaków czy bezpańskich kotów, które sporadycznie dewastują uprawy. Wystarczy zmiażdżyć skorupki i rozsypać je wokół warzyw i kwiatów. Dzięki teksturze skorupek niepożądani goście nie będą już problemem.

Skorupki jaj jako nawóz dla roślin

Jak już wspomnieliśmy, skorupki jaj można wykorzystać jako nawóz dla roślin. Są na to dwa sposoby. Pierwszy - nawóz w płynie. Jak to zrobić? Pokruszone skorupki wsypujemy np. do butelki i zalewamy gotującą się wodą. Miksturę zostawiamy w ciemnym miejscu na kilka dni. Taki eliksir wzmocni rośliny.  Drugi sposób to nawóz w proszku. Skorupki mielimy i suszymy w piekarniku. Powstałym proszkiem posypujemy ziemię w doniczce, dookoła rośliny.

Nawóz ze skorupek od jajek - dla jakich roślin

Skorupki jaj to źródło wielu minerałów, które są bardzo potrzebne roślinom do prawidłowego wzrostu
Skorupki jaj to źródło wielu minerałów, które są bardzo potrzebne roślinom do prawidłowego wzrostu123RF/PICSEL

Skorupki jajek do roślin zalecane są w przypadku tych gatunków, które preferują gleby o zasadowym pH. Z warzyw i owoców są to m.in.:

  • kapusta
  • cukinia
  • pomidor
  • winogrono czy fasola

Kwiaty:

Ogrodnicy "magiczna siła dla paprotek"

Na forach ogrodnicy dzielą się swoimi spostrzeżeniami dotyczącymi tego typu nawozu. Ci, którzy stosowali płynny nawóz ze skorupek do paprotki przyznają, że to "magiczna siła". Podkreślają, że dobrze wpływa na rozwój rośliny. Ważne jest, aby stosować go z umiarem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas