Reklama

Reklama

Pomysł na czerstwe pieczywo

Zostało ci kilka kromek chleba z poprzedniego dnia? Nie wyrzucaj go! Podpowiemy ci, jak łatwo i szybko wyczarować z nich pyszności dla całej rodziny.

Francuskie tosty

Kromki bagietki albo ciabatty zanurz w jajkach roztrzepanych z odrobiną mleka. Trzymaj tak przez chwilę, potem przełóż na patelnię z mocno rozgrzanym klarowanym masłem.

Reklama

Usmaż na rumiano z obu stron. Podawaj na słodko z konfiturą albo na pikantnie – z wędliną.

Owocowy pudding

Kromki chałki (ew. innej słodkiej bułki) ułóż w żaroodpornym naczyniu. Posyp owocami, np. malinami. Roztrzep 5 jajek z 350 ml śmietany kremówki, 10 dag cukru i 1 cukrem waniliowym. Polej pieczywo. Posyp brązowym cukrem i zapiekaj 40 minut w temp. 180 st.

Szybka tarta z cebulą

Spód formy do tarty wyłóż kromkami czerstwego pieczywa. Piecz 8-10 minut w temp. 180 st. W tym czasie pokrój w kostkę ok. 30 dag wędzonego boczku oraz 2 obrane cebule. Podsmaż je na oleju.

Wymieszaj 4 jajka z 150 ml śmietany kremówki. Dodaj boczek z cebulą. Przypraw do smaku. Wylej na przygotowany spód. Piecz dalej ok. 25 minut.

Włoska sałatka

Pokrojony w kostkę chleb obficie skrop oliwą wymieszaną z roztartym czosnkiem. Rozłóż na blasze. Wstaw do mocno rozgrzanego piekarnika i upiecz na rumiano. Grzanki przesyp do miseczki. Dodaj pokrojone w grubą kostkę ogórki, pomidory.

Wrzuć czarne oraz zielone oliwki. Jeśli chcesz wzbogacić smak sałatki, dołóż pokruszoną fetę. Tak przygotowane grzanki możesz serwować także do kremowych zup.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje