Pomysł na czerstwe pieczywo
Zostało ci kilka kromek chleba z poprzedniego dnia? Nie wyrzucaj go! Podpowiemy ci, jak łatwo i szybko wyczarować z nich pyszności dla całej rodziny.
Francuskie tosty
Kromki bagietki albo ciabatty zanurz w jajkach roztrzepanych z odrobiną mleka. Trzymaj tak przez chwilę, potem przełóż na patelnię z mocno rozgrzanym klarowanym masłem.
Usmaż na rumiano z obu stron. Podawaj na słodko z konfiturą albo na pikantnie – z wędliną.
Owocowy pudding
Kromki chałki (ew. innej słodkiej bułki) ułóż w żaroodpornym naczyniu. Posyp owocami, np. malinami. Roztrzep 5 jajek z 350 ml śmietany kremówki, 10 dag cukru i 1 cukrem waniliowym. Polej pieczywo. Posyp brązowym cukrem i zapiekaj 40 minut w temp. 180 st.
Szybka tarta z cebulą
Spód formy do tarty wyłóż kromkami czerstwego pieczywa. Piecz 8-10 minut w temp. 180 st. W tym czasie pokrój w kostkę ok. 30 dag wędzonego boczku oraz 2 obrane cebule. Podsmaż je na oleju.
Wymieszaj 4 jajka z 150 ml śmietany kremówki. Dodaj boczek z cebulą. Przypraw do smaku. Wylej na przygotowany spód. Piecz dalej ok. 25 minut.
Włoska sałatka
Pokrojony w kostkę chleb obficie skrop oliwą wymieszaną z roztartym czosnkiem. Rozłóż na blasze. Wstaw do mocno rozgrzanego piekarnika i upiecz na rumiano. Grzanki przesyp do miseczki. Dodaj pokrojone w grubą kostkę ogórki, pomidory.
Wrzuć czarne oraz zielone oliwki. Jeśli chcesz wzbogacić smak sałatki, dołóż pokruszoną fetę. Tak przygotowane grzanki możesz serwować także do kremowych zup.