Określany mianem "złota faraonów". Właściwości, zastosowanie i cena czarnuszki
Czarny kminek – znany również jako czarnuszka siewna – zyskał uznanie nie tylko jako aromatyczna przyprawa, ale także jako naturalne wsparcie dla zdrowia organizmu. Nasiona tej rośliny wyróżniają się intensywnym smakiem, silnym aromatem i bogactwem substancji aktywnych, które wspierają odporność, trawienie, skórę oraz układ sercowo-naczyniowy. Sprawdzone właściwości, szerokie zastosowanie i dostępność czarnuszki sprawiają, że coraz częściej gości na talerzach i w domowych apteczkach. Poznaj wszystkie korzyści, jakie oferuje czarny kminek.

Spis treści:
Jak wygląda i smakuje czarny kminek?
Czarny kminek znany w Polsce także jako czarnuszka siewna (łac. Nigella sativa), to jednoroczna roślina z rodziny jaskrowatych, pochodząca z Azji Zachodniej, Afryki Północnej i Europy Południowo-Wschodniej. Obecnie jest uprawiana również w Polscei innych krajach Europy. Osiąga przy tym wysokość 40-60 cm, ma delikatnie pierzaste liście i charakterystyczne kwiaty - jasnoniebieskie lub białe z niebieskim żyłkowaniem. Po przekwitnięciu tworzą rozdęte, wielonasienne mieszki. Nasiona czarnuszki są drobne, czarne, matowe i kanciaste. To właśnie one są wykorzystywane jako przyprawa i cenny surowiec zielarski.
Smak czarnego kminku jest intensywny, korzenny, lekko gorzki i pikantny, z nutą muszkatołową i pieprzową. Dodatkowo ma silny aromat, przez co jest szeroko stosowany w kuchni - do pieczywa, mięs, serów, sałatek, a także do przygotowywania naparów i nalewek. Nasiona czarnuszki charakteryzują się licznymi właściwościami prozdrowotnymi, dlatego są często wykorzystywane także w ziołolecznictwie.
Na co pomaga czarny kminek?
Nasiona czarnego kminku charakteryzują się szerokim zastosowaniem prozdrowotnym. Od tysięcy lat są określane mianem "złota faraonów". Najczęściej stosuje się je w formie ziaren, zmielonej przyprawy lub oleju tłoczonego na zimno.
Czarny kminek ma bardzo bogaty skład. Zawiera m.in. tymochinon (silny przeciwutleniacz), nienasycone kwasy tłuszczowe, fitosterole, flawonoidy, alkaloidy, witaminy (A, E, z grupy B, C), minerały (wapń, żelazo, cynk, magnez), błonnik i olejki eteryczne. Dzięki temu czarnuszka wykazuje wielokierunkowe działanie zdrowotne:
- Wzmacnia odporność i pomaga w profilaktyce infekcji oraz przeziębień.
- Wspiera układ trawienny - łagodzi wzdęcia, skurcze, bóle brzucha, wrzody żołądka i dwunastnicy, działa rozkurczowo i żółciopędnie.
- Obniża poziom cukru i cholesterolu we krwi, wspomaga profilaktykę cukrzycy typu 2 i miażdżycy.
- Działa przeciwzapalnie, antyoksydacyjnie i przeciwalergicznie - łagodzi stany zapalne, objawy alergii, astmy, atopowego zapalenia skóry, trądziku i łuszczycy.
- Wspiera zdrowie wątroby i nerek, wykazuje właściwości hepatoprotekcyjne i detoksykacyjne.
- Wspomaga zdrowie skóry i włosów - przyspiesza gojenie, łagodzi podrażnienia, wzmacnia cebulki włosów, przeciwdziała łupieżowi i wypadaniu włosów.
- Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo i przeciwpasożytniczo - hamuje rozwój bakterii, grzybów i pasożytów przewodu pokarmowego.
- Może wspierać pamięć i koncentrację, poprawiać samopoczucie i działać łagodnie uspokajająco.
Gdzie i za ile można kupić czarnuszkę?
Czarnuszkę można kupić m.in. w sklepach zielarskich, ze zdrową żywnością, w aptekach, a także w licznych sklepach internetowych. Dostępna jest zarówno w formie ziaren, jak i oleju tłoczonego na zimno (z ziaren). Ceny mogą się różnić w zależności od producenta i jakości samego produktu:
- Cena ziaren: ok. 10-15 zł za 500 g, ok. 20-30 zł za 1 kg.
- Cena oleju: ok. 40-90 zł za 200-500 ml.
Ziarna czarnuszki najlepiej przechowywać w suchym, chłodnym miejscu, w szczelnym opakowaniu, z dala od światła słonecznego
Jak stosować czarny kminek?
Czarny kminek to naturalny środek wspierający odporność, trawienie, zdrowie skóry, serca i układu nerwowego, wykazujący szerokie działanie przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwalergiczne. Można go stosować w kuchni jako przyprawę, w formie oleju do spożycia i pielęgnacji, a także jako suplement diety:
- Ziarna
Można dodawać do pieczywa, sałatek, zup, dań mięsnych, musli, jogurtu, past kanapkowych czy marynat. Nasiona czarnuszki nadają potrawom korzenny, lekko gorzki smak. Można je też zmielić i stosować jako przyprawę lub zaparzać jako napar.
- Olej
Stosuje się na zimno - najlepiej 1-2 łyżeczki dziennie, np. jako dodatek do sałatek, past, sosów lub bezpośrednio (nie podgrzewać, by nie tracił właściwości). Olej z nasion czarnego kminku można aplikować na skórę (np. w przypadku trądziku, łuszczycy, egzemy, atopowego zapalenia skóry), na włosy (wcierki, maseczki) oraz do masażu.

Uwaga! Ze względu na działanie rozkurczowe i możliwość reakcji alergicznych, nie zaleca się stosowania czarnego kminku u dzieci poniżej 3. roku życia oraz kobiet w ciąży bez konsultacji z lekarzem.