Pomysły na dobrą szarlotkę
Co na wierzch szarlotki? Przygotuj więcej kruchego ciasta niż tylko na spód. Schłodzone zetrzyj na tarce – na kruszonkę. Albo rozwałkuj na płat i pokryj nim jabłka. Dla ładnego efektu płat ciasta pokrój w paseczki i układaj je na jabłkach – w kratkę.
Posmaruj białkiem, by pięknie lśniła po upieczeniu.
Jak odmienić zwyczajną szarlotkę i zachwycić nią gości?
Przygotuj, jak zwykle, kruchy spód. Rozłóż na nim nadzienie jabłkowe (albo po prostu pokrojone w grube plastry jabłka).
Na rozgrzaną patelnię wsyp 1,5 szklanki grubo posiekanych orzechów włoskich. Dodaj 1 łyżkę cukru, 3 łyżki miodu i 2 łyżki masła. Smaż kilka minut. Rozsmaruj na jabłkach.
Nadzienie do szarlotki
Jabłka możesz po prostu pokroić w cząstki, posypać cukrem i cynamonem. Możesz jabłka poddusić z cukrem, a powstały mus – dla ściślejszej konsystencji – zagęścić kwaskową galaretką w proszku.
Używasz powideł jabłkowych?
Gdyby okazały się za rzadkie, wymieszaj je z kisielem w proszku albo z łyżką mąki ziemniaczanej.