Popularny napar pomoże w odchudzaniu. Chociaż zdrowy, ogranicz się do dwóch filiżanek dziennie
Popularny napar może stać się naszym sprzymierzeńcem w odchudzaniu. Pokrzywa zawiera całą listę korzystnych dla zdrowia właściwości, jest cennym źródłem witamin i minerałów. Dodatkowo przyspiesza trawienie i tym samym wspomaga utratę zbędnych kilogramów. Chociaż zdrowa, trzeba zachować umiar w jej spożywaniu.
Oczyszcza, odtruwa i wzmacnia - tak w skrócie można napisać o najważniejszych właściwościach pokrzywy zwyczajnej. To m.in. z tego względu znalazła zastosowanie w medycynie naturalnej. Roślina jest też cenną skarbnicą witamin i minerałów czy substancji bioaktywnych, które mają korzystny wpływ na funkcjonowanie układu trawiennego, moczowego i krwionośnego. Dodatkowo, pokrzywa słynie również z tego, że wzmacnia odporność i dobrze wpływa na włosy, skórę i paznokcie.
Spis treści:
Herbata z pokrzywy: właściwości
Pokrzywa zwyczajna może dorastać do 2 metrów wysokości. Jej liście i łodygi porastają włoski zawierające substancje drażniące. W Polsce kwitnie od czerwca do września, a jej drobne kwiaty są zebrane w zwisające grona. Pokrzywa rośnie na polanach, łąkach, w lasach czy ogrodach. Jest ceniona przede wszystkim za lecznicze właściwości - w medycynie naturalnej stosuje się zarówno ziele, liście, jak i korzeń.
Pokrzywa zawiera witaminę C, która wspomaga odporność, przyspiesza usuwanie nagromadzonej wody w ciele, jak i poprawia trawienie. Zawiera też witaminy z grupy B i witaminę K, która działa korzystnie na krzepliwość krwi i gojenie ran. Z drugiej strony pokrzywa to też źródło składników mineralnych takich krzem, jod, żelazo, fosfor, magnez, wapń i potas.
Pokrzywa zawiera również:
- glikozydy flawonoidowe (wspierają system immunologiczny w zwalczaniu infekcji),
- chlorofil,
- cholinę,
- terpeny,
- antocyjany,
- cukry.
Na tym jednak nie koniec, bo wspomnieć należy też o fitosterolach, solach mineralnych, olejkach eterycznych i kwasach organicznych. Napar z pokrzywy działa przeciwzapalnie, odkażająco i moczopędnie. Stymuluje metabolizm, poprawia krążenie krwi i obniża poziom cukru we krwi. Warto dodać, że ziołowa herbata przeciwdziała osłabieniu i łagodzi stres.
Pomoże w odchudzaniu. Pij regularnie, ale z umiarem
Czy herbata z pokrzywy odchudza? Roślina zawiera sekretynę, która działa pobudzająco na pracę trzustki i wątroby, reguluje przemianę materii i poprawia trawienie. Dlatego też picie herbaty z pokrzywy nie dość, że pobudza wydzielanie soków żołądkowych przyspieszających trawienie, to jeszcze działa oczyszczająco na układ trawienny. Dlatego też napar jest sprzymierzeńcem w utracie zbędnych kilogramów.
Ile razy pić herbatę z pokrzywy?
Suszone liście pokrzywy można kupić w aptece czy sklepie zielarskim lub w postaci herbaty w torebkach. Aby przygotować napar, należy wsypać do filiżanki 2 łyżki suszonych liści, zalać wrzątkiem i odczekać kilka minut. Zaleca się, by dziennie spożywać do dwóch, maksymalnie trzech filiżanek naparu. Zbyt długa kuracja może doprowadzić do wypłukania witamin i soli mineralnych. Dlatego też konieczna jest przerwa w ziołowej kuracji.
Kto nie może pić herbaty z pokrzywy?
Chociaż herbata z pokrzywy jest bardzo zdrowa, nie wszyscy mogą po nią sięgać. Z picia naparu powinny zrezygnować osoby będące po zabiegach chirurgicznych, borykających się z cukrzycą, przewlekłymi chorobami nerek. Należy uważać, jeżeli zażywamy leki na nadciśnienie i zmniejszające krzepliwość krwi. Herbaty z pokrzywy powinny też unikać kobiety zmagające się ze schorzeniami narządów rodnych. Zdarza się też, że zbyt długotrwałe stosowanie naparu z herbaty może powodować bóle brzucha i reakcje alergiczne.
Zobacz również:
***