Proste metody na zajady
Pękaniu kącików ust sprzyjają spadek odporności i niedobór witamin z grupy B. Większość z nas smaruje zajady tłustymi szminkami ochronnymi, ale to nie pomaga, bo są to małe stany zapalne, więc trzeba zadziałać przeciwzapalnie i wzmocnić odporność.
Smarowanie maścią drożdżową. Może być zrobiona z drożdży piekarniczych, ale więcej witamin mają drożdże piwne (kupisz je w sklepach ze zdrową żywnością, 8 zł/opak.). Wystarczy szczypta zmieszana z odrobiną wody, by dostarczyć zranionej skórze witamin z grupy B. Maść nakładaj na rankę 3-4 razy dziennie.
Stosowanie pasty z polopiryny (działa przeciwzapalnie). Tabletkę rozkruszamy, dodajemy odrobinę wody i smarujemy ranę 3-4 razy dziennie. Ostatni raz najlepiej na noc (bo wtedy nie jemy i nie pijemy, więc lecznicza pasta będzie się dłużej trzymała).
Unikanie słodyczy oraz ograniczenie wypijanej kawy. Kawa (ponad 3 filiżanki dziennie) przyspiesza wypłukiwanie cennych witamin i minerałów, natomiast cukier obniża odporność. Uzupełnienie niedoborów wit. C i żelaza. Przez 3-4 tygodnie codziennie zjadaj 1/2 surowej papryki i jajko, dwa razy w tygodniu porcję (100 g) kaszy gryczanej, kapusty lub fasoli, a raz na tydzień wątróbkę (80-100 g).
UWAGA! Sprawdź, czy masz alergię na nikiel. Jeśli często masz zajady, a odżywiasz się zdrowo, poproś lekarza o zrobienie testów alergicznych na nikiel (zrobione są z niego sztućce, które mogą podrażniać skórę w kącikach ust).