Resztki po świętach: już dziś pomyśl o tym, jak je wykorzystać

Panująca epidemia, a w perspektywie – Święta Wielkanocne. To dla wielu doskonała okazja do zrobienia dużych zapasów. Już teraz wiesz, że mogą zostać jakieś resztki? Zastanów się nad tym, jak je wykorzystać.

Wędliny i pasztet możesz zamrozić, podobnie z chlebem czy ciastami
Wędliny i pasztet możesz zamrozić, podobnie z chlebem czy ciastami123RF/PICSEL

Problem marnowania żywności w naszym kraju jest bardzo duży. Z danych Polskiego Instytutu Ekonomicznego wynika, że w 2018 każdy Polak wyrzucił przeszło 200 kilogramów jedzenia. Systemowe działania nastawione są na karanie sprzedawców. Od marca 2020 za wyrzucanie jedzenia grozi im mandat w wysokości 10 tysięcy złotych. Takiego narzędzia nie ma jednak wobec osób prywatnych. Tuż przed okresem świątecznym warto więc przypominać o rozsądnym kupowaniu z listą.

Co jednak zrobić, gdy w Lany Poniedziałek zauważymy, że nasze zapasy nadal są bogate? Od kilku lat w Polsce organizowane były akcje mające na celu przekazywanie potrzebującym żywności, która nie została zjedzona podczas świąt. Jednak z uwagi na sytuację epidemiologiczną takie działania są w tym roku ograniczone! Co w takim razie zrobić z resztkami pozostałymi po świętach?

Podziel się albo schowaj na później

Pasztety, wędliny, duża ilość sałatki warzywnej, kupione zapas pieczywo. Dopiero kiedy przygotujesz potrawy na świąteczny stół zauważysz, że poniosło cię podczas zakupów. Na przyszłość wiesz, że należy robić je z listą. Ale co z jedzeniem, które masz w lodówce?

Wędliny i pasztet możesz zamrozić, podobnie z chlebem czy ciastami. Szczelnie zapakowane w woreczki strunowe, podpisane datą mogą leżeć w zamrażalniku przez kilka tygodni. Pamiętaj, żeby wyjmować tylko tyle, ile potrzebujesz w danym momencie.

Świąteczne resztki możesz zużyć do przygotowania innych potraw - np. zapiekanki
Świąteczne resztki możesz zużyć do przygotowania innych potraw - np. zapiekanki 123RF/PICSEL

Kreatywne gotowanie

Jeżeli nie jesteś fanem chomikowania zapasów na resztę życia, możesz świąteczne resztki... Zużyć do przygotowania innych potraw. Wystarczy odrobina kreatywności i przeszukanie sieci, a pomysły znajdą się w kilka minut. Pamiętaj, żeby zacząć wykorzystywać produkty z najkrótszym terminem przydatności do spożycia. Nie zamrozisz także chleba, który już zdążył zrobić się czerstwy. Możesz go jednak wykorzystać w inny sposób. Część zetrzyj na tarce i przerób na  bułkę tartą, którą możesz wykorzystać jako panierkę. Suche pieczywo (ale nie zaschnięte na kamień!) możesz także namoczyć w jajku rozbełtanym z mlekiem i usmażyć. Francuskie tosty możesz podać na śniadanie lub, przygotowane na słodko, jako deser z gałką lodów waniliowych.

Biała kiełbasa, resztki wędlin? Tutaj opcji jest wiele. Z pewnością będzie to dobra baza do jajecznicy. Możesz także zrobić bigos czy leczo. Oprócz wędlin zostały ci także ziemniaki ze świątecznego obiadu? Przygotuj zapiekankę! Ziemniaki pokrój w plastry, wędliny w kostkę, a całość posyp tartym żółtym serem. Po 30 minutach w piekarniku masz wspaniałą kolację!

Sałatka warzywna leży zapomniana w lodówce, tuż obok resztka pieczeni? Zimne mięso pokrój w cienkie plastry. Sałatkę rozłóż na kromkach chleba i przykryj wcześniej przygotowanym, pokrojonym mięsem. Gotowe kanapki z pewnością zostaną pochłonięte aż do ostatniego okruszka.

A co z wypiekami?

Po świętach zostało ci dużo ciast? Je tez możesz wykorzystać! Zamroź te, które są przełożone powidłami lub masami, a powtórnie wykorzystaj te suche. Nadadzą się do tego różnego rodzaju babki, ciasta drożdżowe czy ciasteczka.

Pokruszone słodkości możesz wykorzystać do przygotowania deseru, który możesz podać z twarożkiem pozostałym po świętach, a także z owocami i bitą śmietaną. Okruchy ciasta wymieszaj z płynnym masłem. W pucharku układaj warstwami ciasto, twarożek (doprawiony miodem i rodzynkami oraz żółtkiem jajka) i owoce. Warto także przygotować przekąskę do kawy! Pokruszone ciastka wymieszaj z ulubionym likierem (jeżeli nie chcesz używać alkoholu - z sokiem pomarańczowym) i odstaw na kilkanaście minut. W tym czasie rozpuść czekoladę, lekko ją przestudź i dodaj do masy. Pozwól jej nieco stężeć i ulep niewielkie kulki. Możesz je obtoczyć w wiórkach kokosowych lub kakao. Tak przygotowane wstaw do lodówki, aby całkowicie stężały.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas