Rukiew wodna najzdrowszym warzywem na świecie? To skarbnica witamin i minerałów

Rukiew wodna, znana również jako rzeżucha wodna, jest uważana za bardzo zdrowe warzywo ze względu na swoje bogate właściwości odżywcze. Co takiego kryje w sobie to warzywo i na co działa jego spożycie?

Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością i w marketach
Można ją kupić w sklepach ze zdrową żywnością i w marketach123RF/PICSEL

Jedno z najstarszych warzyw na świecie. Zawiera w sobie istne bogactwo

Warzywa i owoce kryją w sobie prawdziwe bogactwo witamin i minerałów, a często są niedoceniane przez ludzi i pomijane w układaniu diety. Wówczas możemy sporo stracić!

Wśród warzyw są takie, które posiadają wyjątkowe "supermoce", a to wszystko dzięki substancjom, jakie się w nich znajdują. Do wyjątkowych warzyw należy, chociażby Rukiew wodna.

Jest jednym z najstarszych warzyw liściastych, używanych zarówno jako pożywienie, jak i zioło lecznicze.

Jest bogata w różnorodne składniki odżywcze, których lista jest naprawdę pokaźna. Poczynając od witamin - szczególnie bogata jest w witaminę K, C, A i witaminy z grupy B (w tym kwas foliowy), minerałów - awiera znaczące ilości żelaza, wapnia, magnezu, fosforu i potasu, aż przez Antyoksydanty: glukozynolaty, luteinę, zeaksantynę i beta-karoten i kończąc na błonniku i proteinach.

Taka ilość składników sprawia, że to warzywo doskonale działa na nasz organizm w holistyczny sposób.

Skorzystają nie tylko serce i jelita. Dlaczego warto jeść rukiew wodną?

Rukiew wodna to najzdrowsze warzywo na świecie
Rukiew wodna to najzdrowsze warzywo na świecieCanvaINTERIA.PL

Przede wszystkim potas, magnez i przeciwutleniacze zawarte w rukwi wodnej mogą przyczynić się do obniżenia ciśnienia krwi oraz wspierania zdrowia układu sercowo-naczyniowego. Na minerałach zawartych w tym warzywie skorzysta nie tylko serce, ale cały układ trawienny.

Błonnik wspiera zdrowe trawienie, pomagając w zapobieganiu zaparciom i wspomagając zdrowie jelit. W dodatku zawarte w warzywie związki mają działanie przeciwzapalne, co może pomóc w łagodzeniu stanów zapalnych w całym organizmie.

Wysoka zawartość witaminy K wspiera zdrowie kości, pomagając w ich mineralizacji i zmniejszając ryzyko osteoporozy, a z kolei witamina C w rukwi wodnej wspomaga układ odpornościowy, pomagając w walce z infekcjami i chorobami.

Witaminy A, luteina i zeaksantyna są kluczowe dla zdrowia oczu i mogą pomóc w zapobieganiu degeneracji plamki żółtej oraz innych problemów ze wzrokiem.

Na koniec warto wspomnieć o właściwościach detoksykacyjnych rukwi. Antyoksydanty i glukozynolaty wspomagają detoksykację organizmu, wspierając funkcje wątroby i neutralizując szkodliwe substancje.

Rukiew wodna jest wszechstronnym dodatkiem do diety, który można spożywać na surowo w sałatkach, jako dodatek do kanapek, w smoothie lub jako składnik różnych potraw. Jej regularne spożywanie może przynieść liczne korzyści zdrowotne dzięki bogactwu składników odżywczych i korzystnym właściwościom dla organizmu.

Prosty sposób na odchudzanie - domowa woda owsianaInteria Kulinaria
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas