Rukiew wodna: właściwości i zastosowanie rzeżuchy wodnej

​Rukiew wodna to jedna z najzdrowszych roślin na świecie, a jej cenne właściwości docenia się od wielu pokoleń. Co to jest, jak wygląda i gdzie można ją kupić? Czy rukiew wodna, która znajduje szerokie zastosowanie w kuchni to po prostu inaczej nazwana rzeżucha? Dzięki tym wskazówkom dowiesz się, jak ją uprawiać i wykorzystywać we własnym domu!

Rukiew wodna często bywa nazywana rzeżuchą wodną, jednak nie jest to ten sam gatunek rośliny
Rukiew wodna często bywa nazywana rzeżuchą wodną, jednak nie jest to ten sam gatunek rośliny 123RF/PICSEL

Rukiew wodna korzystnie wpływa na zdrowie i urodę, dlatego warto mieć ją zawsze w swojej kuchni.

Naukowcy z William Paterson University okrzyknęli ją kilka lat temu, najzdrowszym warzywem świata, oceniając rośliny na podstawie zawartości 17 najważniejszych składników odżywczych. Okazało się, że rukiew wodna ma więcej witaminy C niż cytrusy, a ilością beta-karotenu zawstydza nawet marchewkę. Poza tym jest źródłem żelaza i potasu, co czyni ją prawdziwą bombą witaminową!

Co to jest rukiew wodna, jak wygląda, jakie ma właściwości, gdzie ją kupić, jak wyhodować i z czym jeść tak, by przyniosło to jak najwięcej korzyści? Te pytania często zadają w sieci internauci. Odpowiadamy na nie w naszym artykule!

Rukiew wodna: Co to jest? Jak wygląda?

Rukiew wodna to roślina, która początkowo występowała tylko w Europie i Azji. Dziś jednak jest dostępna niemalże na całym świecie. W Polsce rośnie dziko przede wszystkim w zachodniej części kraju w wilgotnym środowisku. Można ją znaleźć w pobliżu potoków, rzek lub rowów.

Rukiew wodna charakteryzuje się rozgałęzioną łodygą i pierzastosiecznymi liśćmi, które od starożytności wykorzystuje się w medycynie naturalnej. Zbiera się ją najczęściej w lecie w okresie letnim, a więc od czerwca do końca września.

Czy rukiew wodna to rzeżucha?

Rukiew wodna, albo inaczej rzeżucha wodna jest mylona z pieprzycą siewną (Lepidium sativum) i rzeżuchą gorzką (Cardamineamara) z uwagi na podobny wygląd, smak i właściwości. Wszystkie zresztą należą do rodziny kapustowatych.

Rukiew wodna: właściwości zdrowotne i zastosowanie

Właściwości rukwi wodnej są niezwykle cenne dla naszego organizmu. Nie da się ukryć, że roślina jest zdrowa i niskokaloryczna. W 100 g zawiera tylko 11 kcal, więc osoby na diecie śmiało mogą po nią sięgać.

Poza tym jest również źródłem licznych minerałów tj. potas, wapń, żelazo, fosfor, magnez, mangan i sód, witamin: A, C, K i E, B2, B3 i B6, luteiny, kwercetyny czy zeaksantyny.

W medycynie ludowej rukiew wodną stosuje się na kaszel z uwagi na działanie nawilżające, a także na zaparcia i problemy z wątrobą. Włączenie rośliny do codziennej diety zaleca się również osobom po chorobie, które mają problem z niedoborem witamin oraz składników odżywczych.

Roślina pomaga zneutralizować związki chemiczne, które przyczyniają się do zachorowania na nowotwory przez palaczy z uwagi na zawartość izotiocyjaninów. Korzystnie wpływa na pracę mózgu i serce. Może też przynosić ukojenie osobom nerwowym, dlatego często jest wykorzystywana w ziołolecznictwie.

Rukiew wodna: właściwości kosmetyczne. Tak działa na urodę!

Rzeżucha wodna korzystnie wpływa nie tylko na zdrowie organizmu, ale również na wygląd zewnętrzny. Często stosuje się ją jako składnik maseczek do pielęgnacji.

Dzięki zawartości dużej ilości witamin bariera ochronna skóry pod jej wpływem staje się mocniejsza, a cera bardziej jędrna. Widoczność zmarszczek również ulega zmniejszeniu. Można wiec powiedzieć, że to swego rodzaju eliksir młodości, który pomaga na dłużej zachować atrakcyjny wygląd.

Rukiew wodna: zastosowanie. Z czym jeść rukiew wodną?

Rukiew wodna ma dość charakterystyczny, gorzkawy smak. Jest też nieco ostra, dzięki czemu będzie stanowić znakomity dodatek do wielu potraw. Kiedyś mówiło się, że jest "chlebem dla ubogich". Dziś jednak potrawy z jej dodatkiem są podawane na największych uroczystościach tj. chociażby ślub księcia Williama i Kate Middleton. 

Rzeżuchę wodną można jeść na surowo lub lekko podsmażoną. Osobom, które chcą zgubić zbędne kilogramy, zaleca się dodawać ją do sałatek i potraw jajecznych. 

Z rukwi wodnej można również zrobić pesto, urozmaicić nią kanapkę albo wykorzystać przy robieniu koktajli czy smoothies. Mięsożercy oraz fani makaronów również śmiało powinni sięgać po tę roślinę, bo w takim wydaniu smakuje i wygląda naprawdę wyjątkowo.

Gdzie można kupić rukiew wodną i jak ją uprawiać?

Uprawa rośliny  nie jest szczególnie skomplikowana.

Sadzonki rukwi wodnej można kupić w sprawdzonych stacjonarnych lub internetowych sklepach ogrodniczych albo w sklepach z żywnością ekologiczną.

  • Nie wolno zrywać rzeżuchy wodnej, która rośnie dziko, ponieważ jest ona objęta ochroną.
  • Rukiew wodną to roślina wieloletnia, którą można ją sadzić w ogrodzie (najlepiej niedaleko zbiornika wodnego) albo w doniczce, aby mieć ją zawsze pod ręką. W pierwszym przypadku zaleca się robić to wiosną albo latem. 
  • Rukiew wodna nie tylko ma cenne właściwości, ale też pięknie wygląda na kuchennym parapecie. Najważniejsze jest to, by pamiętać o jej częstym podlewaniu. 
  • Można zastosować trik z dwiema doniczkami. W pierwszej — mniejszej sadzimy rukiew wodną, a do drugiej — większej wlewamy wodę. Następnie wkładamy jedną z drugą, aby zapewnić sadzonce odpowiedni stopień nawodnienia.

„Zdrowie na widelcu”: Śniadanie jedzmy najwyżej godzinę po przebudzeniuPolsat Cafe
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas