Reklama

Reklama

Aloes w kuchni. Dodany do sałatki czyni cuda

Aloes i jego właściwości to temat znany od wieków. Roślina ta jest najchętniej wykorzystywana w kosmetykach i medycynie naturalnej, ale także może znaleźć swoje zastosowanie w kuchni. Cały skarb aloes skrywa w swoich liściach i miąższu — to właśnie tam znajdziemy najwięcej witamin i minerałów, które mogą mieć zbawienny wpływ na nasz organizm.

Aloes - cały system, właściwości

Aloes (Aloe vera, Aloe barbadensis miller), dla roślinności drzewiasta lub krzewiasta . Rośnie główniejsze w takich inicjatywach Ameryki, Azji, Europy i Ameryki.

 Obecnie często gości w polskich domach jako roślinożernikowa, ozdobna. Aloes nie tylko wygląda ładnie, zdobiąc parapety. Ma zastosowanie zastosowania w kosmetologii, medycynie i w kuchni. W skład zawartości substancji czynnej, które można zapisać dla zawartości substancji czynnej. Aloes ma 75 składników. Wśród wchodzących w skład jego witamin ,: A, C, E, B1, kwas foliowy, cholinę.

Minerały z w aloesie do: 

  • wapń
  • chrom
  • selen
  • miedź
  • magnes
  • potasa
  • darń
  • cynk
  • mangan


Zobacz również:  Jak pielęgnować aloes?

Dodatkowo aloes doniczkowy zawiera 8 enzymów, które np. Podczas tworzenia roślin na skórę, zmniejszają stany zapalne, a gdy jest używanie pomocy w rozkładzie cukrów i tłuszczów , dzięki czemu mogą przyśpieszyć przemianę materii i wspomóc układ trawienny.

Reklama

Znajdziemy w aloesie antrachinony, czyli organiczne związki chemiczne, pochodne antracenu, które wykazują właściwości przeczyszczające

Niektóre z tych związków działają również przeciwbólowo, antybakteryjnie i przeciwwirusowo. Prócz antrachinonów znajdziemy także sterydy roślinne, jak cholesterol, kampesterol, β-sizosterol i lupeol, które także mają działania przeciwzapalne i antyseptyczne. 

Nie jest też tajemnicą wiedza, że miąższ aloesu wpływa na szybsze gojenie się ran, co jest zasługą auksyny i gibereliny. 

Aloes - jak możemy iść: kuchni?

Stojący w doniczce na parapecie aloes możemy wykorzystać nie tylko do pielęgnacji zewnętrznej, ale także warto dzięki niemu zadbać o swoje piękno i zdrowie od wewnątrz. Spożywanie aloesu, chociażby w formie soku jest niezwykle popularne. 

Jeżeli posiadamy w domu roślinę, która ma już co najmniej trzy lata, to będzie idealna do wykorzystania jej w kulinarny sposób. Dlaczego akurat trzyletni aloes najlepiej nadaje się do jedzenia? Bo właśnie po takim czasie, zdaniem specjalistów, osiąga optymalne wartości odżywcze. 

Aby przygotować aloes do spożycia należy:

  1. odciąć liście
  2. usunąć z nich kolce
  3. pokroić już tak przygotowany liść na mniejsze kawałki i zawinięte w papierową torebkę, wsadzić na dobę do lodówki
  4. po tym czasie oddzielamy za pomocą łyżeczki miąższ wraz z sokiem od liści

Sam miąższ aloesu jest gorzki, więc jego samodzielne spożycie nie należy do najprzyjemniejszych i najsmaczniejszych. Za to warto dodawać go do wszelkich koktajli i smoothie. Możemy zblendować aloes z liśćmi szpinaku, bananem i mlekiem roślinnym, np. migdałowym, czy owsianym. Dodatkiem może być miód i cytryna.

Zobacz również: Aloes do picia. Jakie ma właściwości? 

Aloes doskonale sprawdzi się także w owsiance ze świeżymi owocami.  Aby przemycić nieco zdrowia w deserach, można do nich dodać... aloes. Może być on składnikiem domowych lodów czy galaretek. Dla aloesu nie zabraknie także miejsca w sałatkach. Z sokiem aloesowym nasza warzywna sałatka będzie jeszcze bardziej bogata w dobre dla zdrowia substancje. Niektórzy polecają także wykorzystać do sałatki liście rośliny. Skomponowane m.in. z czerwoną cebulą, sałatą i świeżym imbirem, stworzą kompozycję wzmacniającą naszą odporność. 

Miąższ aloesu skomponuje się dobrze m.in. z:

  • pomidorami
  • sałatą lodową
  • selerem naciowym
  • papryką czerwoną

Zobacz również: Aloes: sukulent, który leczy

Jak przechowywać aloes? Czy można go zamrozić?

Aby aloes zachował świeżość i nie tracił swoich wartości odżywczych, warto go przechowywać w niskiej temperaturze, czyli w lodówce. Dobrym pomysłem jest włożenie do lodówki umytych, osuszonych i pokrojonych na mniejsze części liści zawiniętych w worek foliowy. 

Obcięte liście aloesu lubią warunki beztlenowe równie mocno, co chłód. Każdy z obciętych liści myjemy, suszymy, owijamy w folię aluminiową i umieszczamy w woreczku foliowym, a następnie wkładamy do zamrażarki. Zamrożony aloes jest wówczas zdatny do użytku przez 6-8 miesięcy. 

Innym sposobem jest zrobienie z niego zamrożonych kostek . Po odcięciu i umyciu liści należy od nich oddzielić miąższ wraz z sokiem aloesowym i go zmiksować. Taką, że przelewamy, przelewamy, czy anulujemy, anulujemy lód i wkładki. W takim przypadku również zdatny jest do użytku przez 8 miesięcy. Kostki możemy swobodnie robić, koktajli i smoothie a doskonale sprawdza się w upalne dni. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy