Rukiew wodna: najzdrowsze warzywo świata
Wciąż mało znana w Polsce, rukiew wodna jest najzdrowszym warzywem na świecie. Tytułu tego nie dostała awansem: przeanalizowano wartości odżywcze aż 47 warzyw i rukiew bezapelacyjnie wygrała. Jak włączyć ją do jadłospisu i gdzie można ją kupić?
W Polsce nie zyskała jeszcze popularności, najłatwiej kupić ją w sklepach ze zdrową żywnością, bywa też dostępna w asortymencie sklepów wielkopowierzchniowych. Warto zadać sobie trochę trudu, by ją znaleźć. Jest niebagatelnym zestawem wartości odżywczych.
Bezkonkurencyjna
Badacze z William Paterson University oceniali aż 17 najważniejszych dla zdrowia człowieka składników odżywczych. Rukiew wodna nie ma konkurencji. Wygrywa z tak zdrowymi warzywami jak brokuły czy jarmuż. Pod względem kluczowego dla pracy serca potasu - zwyciężyła z pomidorami. Bije na głowę marchew osławioną za beta-karoten. Z uwagi na zawartość kluczowej dla wzmocnienia odporności witaminy C zostawia daleko w tyle cytrusy. Amerykańskie Centrum Kontroli Chorób i Prewencji oficjalnie wpisało rukiew wodną na pierwsze miejsce w rankingu zdrowej żywności.
Chlorofil
Jak każda zielona roślina, także rukiew wodna jest źródłem cennego chlorofilu. Ten składnik ma dla nas kluczowe znaczenie, zwłaszcza od kiedy oddychamy mocno zanieczyszczonym powietrzem. Chlorofil, nazywamy zieloną krwią roślin, gdyż jego budowa jest niemal tożsama z budową ludzkiej krwinki czerwonej, pomaga oczyścić organizm z toksyn, dezynfekuje i usuwa bakteria. Obecny w jadłospisie pomaga też oczyścić wątrobę, swoisty filtr naszego organizmu. Poprawia kondycję skóry, niweluje nieprzyjemny oddech, łagodzi stany zapalne i korzystnie wpływa na parametry krwi - poprawia krzepliwość. O jego podaż powinny szczególnie dbać matki w okresie karmienia piersią - chlorofil wzmaga bowiem wydzielanie mleka.
Przeciw awitaminozie
Jeść, czy przejadać się to nie to samo co odżywiać organizm. Nawet osoby z nadwagą czy otyłością borykają się obecnie z anemią i awitaminozą. Ilość pożywienia nie zastąpi jego jakości. Wyciąg z rukwi wodnej (glikonasturcyna) podawany jest osobom dotkniętym awitaminozą - niedoborem lub brakiem pewnych witamin.
Natura przeciw nowotworom
Obecne w rukwi wodnej izotiocyjaniany nie tylko hamują namnażanie komórek rakowych, ale chronią jednocześnie przed nawrotem nowotworu. Warzywo to jest najlepszą profilaktyką rozwoju chorób cywilizacyjnych, ma też zauważalne działanie hamujące przedwczesne starzenie komórek. Bogactwo beta-karotenu zapewnia skuteczną walkę z wolnymi rodnikami odpowiedzialnymi nie tylko za szybsze starzenie komórek, ale też rozwój chorób.
Jak ją jeść?
Rukiew wodna ma bardzo wyrazisty smak z wyczuwalną nutą pieprzu i słodyczy. Może być wdzięcznym dodatkiem zarówno odżywczym, jak i ozdobnym, do kanapek, sałatek, dań mięsnych czy ryb. Sprawdza się jako składnik zup typu krem, a także warzywno-owocowych soków i smoothies. Szukajmy nowych źródeł zdrowia. Urozmaicajmy jadłospis.
Ewa Koza, mamsmak.com