Rzeżucha ogrodowa
Z jej dobrodziejstwa możemy korzystać cały rok - "mini-uprawy" rzeżuchy często zdobią nasze stoły zimą. Jednak hodowana na grządkach daje obfitszy plon.

Kiełki rzeżuchy (a właściwie pieprzycy siewnej) - to odrobina zieleniny, którą możemy wyhodować we własnym mieszkaniu o każdej porze roku. Przed Wielkanocą stroiki z "rzeżuchowych trawniczków" są niemal obowiązkowe. Ale warto pamiętać, że rzeżucha to nie tylko kiełki - ta roślina dorasta do 30-60 cm. Listki rzeżuchy są równie smaczne jak jej liścienie warto więc pomyśleć o jej uprawie w ogrodzie.

Mała i duża uprawa rzeżuchy

Kto nie ma ogrodu ani działki może hodować rzeżuchę (kiełki) w mieszkaniu. Wystarczy rozłożyć ligninę na talerzyku, zwilżyć, wysiać nasiona i po kilku dniach możemy się cieszyć gotowymi kiełkami. Należy pamiętać o regularnym podlewaniu - nasiona nie mogą wyschnąć. Do wyhodowania kiełków w domu można też użyć specjalnych pojemników.

Dlaczego rzeżucha?
Rzeżucha to nie tylko doskonały smak - ma ona też liczne właściwości lecznicze. Jest to bogate źródło m.in. wit. C, B1, B2, PP, potasu, magnezu, jodu. Rzeżucha nie tylko przyspiesza trawienie i pobudza apetyt, ale też wspomaga pracę trzustki. Ma działanie moczopędne i dezynfekujące. Wzmacnia włosy i poprawia cerę.