Saletra amonowa: Jak wykorzystać w ogrodzie?

Nawożenie mineralne to niezawodny sposób na to, by dostarczyć glebie niezbędne składniki odżywcze. Dzięki nim można cieszyć się rozkwitem roślin i widokiem bujnego ogrodu. Saletra amonowa polecana jest zarówno początkującym, jak i bardziej doświadczonym miłośnikom ogrodnictwa. Jej umiejętne zastosowanie zaowocuje imponującymi uprawami, niezależnie od tego, czy na naszych grządkach królują warzywa, ozdobne kwiaty czy krzewy owocowe. Użycie jej wiosną i latem może dać spektakularne efekty, ale uważaj, żeby nie przedobrzyć. Wszystkie praktyczne wskazówki związane z saletrą amonową znajdziesz w jednym miejscu.

Bujny trawnik to marzenie każdego ogrodnika
Bujny trawnik to marzenie każdego ogrodnika123RF/PICSEL

Saletra amonowa - co to takiego?

Nawóz o dużej zawartości azotu, z którego użyciem radzą sobie nawet niedzielni działkowcy. Produkowany jest w formie twardych granulek o wielkości od 2 do 5 mm, zwykle w kolorze białym, kremowym albo beżowym. Jako mieszanka azotu w formie azotanowej (działającej szybko, doraźnie) i amonowej (działającej wolniej, stopniowo uwalniającej składniki pokarmowe), sprawdza się bardzo dobrze na wszystkich rodzajach gleby. Stosowana jest więc zarówno w przydomowych ogródkach, jak i przy profesjonalnych uprawach.

Co daje użycie saletry amonowej?

Niewystarczająca ilość azotu w glebie objawia się wolniejszym tempem lub całkowitym zahamowaniem wzrostu roślin, żółknięciem liści oraz zdrewnieniem pędów. Azot to pierwiastek niezbędny do zdrowego wzrostu roślin. Jego odpowiedni poziom jest w stanie wydłużyć okres wegetacji oraz regulować zużycie innych makroelementów.

Sztuczny trawnik alternatywą dla natury? Interia.tv

Saletra amonowa - na co uważać?

Saletra amonowa w ogrodzie
Saletra amonowa w ogrodzie

Uniwersalną saletrę amonową można stosować do większości roślin: bylin, drzew i krzewów owocowych, kwiatów, warzyw. W przypadku tych ostatnich należy zachować szczególną uwagę, by nie przedobrzyć z ilością i trzymać się wytycznych producenta nawozu. Nadmiar formy azotanowej może gromadzić się w warzywach. Narażone na to są przede wszystkim gatunki liściaste.

Kiedy używać saletry amonowej?

Nawożenie zacznij na przełomie marca i kwietnia
Nawożenie zacznij na przełomie marca i kwietnia

Przed sięgnięciem po saletrę dobrze jest wykonać badanie gleby pod kątem zawartości składników organicznych. Pozwoli to precyzyjnie ocenić proporcje nawozu. Zazwyczaj najwięcej azotu wymagają trawniki, drzewa owocowe oraz rośliny bulwiaste.

Nawóz stosowany powinien być na wiosnę - przed posadzeniem lub siewem roślin. Nie tylko wpłynie na ich rozwój, ale też pomoże im w regeneracji po trudnych warunkach zimowych. Poleca się także używać jej podczas sezonu wegetacyjnego. Zbliżająca się jesień nie jest już dobrym momentem na stosowanie saletry amonowej - stanowi dodatkowy zastrzyk składników odżywczych, powodujących wzrost roślin, przez to ograniczona zostaje ich odporność na niskie temperatury.

Jak stosować saletrę amonową?

Saletra amonowa wpływa pozytywnie na rozrost korzeni
Saletra amonowa wpływa pozytywnie na rozrost korzeni

Do sposobu nawożenia roślin można podejść na kilka sposobów. Saletra całkowicie rozpuszcza się w wodzie, więc najprostszą i najbardziej skuteczną metodą jej użycia jest wymieszanie z glebą lub rozprowadzenie na podłożu. Poleca się sprawdzić prognozę pogody i zrobić to przed opadami deszczu. Pod ich wpływem nawóz wniknie w głąb ziemi, a co za tym idzie - korzeni rośliny. Połączenie saletry z wodą umożliwia stworzenie roztworu, którym warto pryskać liście i łodygi bezpośrednio.

Za dużo saletry amonowej - po czym poznać?

Ogrodnicy, którym bardzo zależy na szybkich efektach, miewają skłonność do przesady. Zbyt duża ilość nawozu jednak nie pomoże, a tylko zaszkodzi, doprowadzając do licznych chorób. Mogą się one objawiać zbyt bujnym wzrostem oraz zdeformowanymi, niewielkimi kwiatami i owocami. Liście, choć rosną większe, stają się cieńsze, cechują się większą zawartością wody. Z tego powodu blaszka liściowa jest mniej odporna na niesprzyjające warunki, takie jak deszcz, wiatr i niskie temperatury. Rośliny, do których nawożenia użyto nadmiernej ilości azotu, są bardziej podatne na patogeny oraz szkodniki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas