Sernik już nigdy nie opadnie. Będzie aksamitny i puszysty jak chmurka

Sernik się uda, jeśli skorzystasz z pewnych trików.
Sernik się uda, jeśli skorzystasz z pewnych trików. 123RF/PICSEL

Jak sprawdzić, czy sernik już się upiekł? 

Ile czasu piec sernik? 

Puszysty sernik możesz udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Puszysty sernik możesz udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.123RF/PICSEL

Niedopieczony sernik - jak wygląda? 

  • przykryj sernik folią aluminiową, aby zapobiec przypaleniu wierzchu. 
  • piecz przez kolejne 10-15 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza. 
  • po upieczeniu zostaw sernik w wyłączonym piekarniku na 15-20 minut, by uniknąć szoku termicznego. 

Dlaczego sernik nie wychodzi puszysty? 

Jak uratować opadnięty sernik? 

  • udekoruj sernik - wgniecenie można ukryć pod warstwą bitej śmietany, polewy czekoladowej lub owoców. 
  • przerób na deser - opadnięty sernik można pokroić na małe kawałki i wykorzystać jako bazę do deseru w pucharkach. 
  • dopiecz ciasto - w przypadku niedopieczonego sernika można próbować dopiec go, jak opisano wyżej. 
Złocista skórka na wierzchu świadczy o tym, że sernik jest już upieczony.
Złocista skórka na wierzchu świadczy o tym, że sernik jest już upieczony.123RF/PICSEL

Przepis na puszysty sernik 

  • 1 kg tłustego sera twarogowego; 
  • 6 jajek; 
  • 100 g masła; 
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej; 
  • łyżka mąki pszennej;  
  • szklanka cukru pudru.  
Henryk Sawka o obawie przed AI: Prawdziwych twórców to nie dotyczyAlicja ResichINTERIA.PL