Te pierniczki możesz śmiało zajadać, nawet będąc na diecie. Pyszne i zdrowe
Jak pogodzić dietę i mocne postanowienie o zrzuceniu kilku kilogramów z cieszeniem się smakiem świątecznych wypieków? To możliwe! Ten przepis na fit pierniczki łączy w sobie zarówno smak jak i mniejszą zawartość tuczących składników. Do tego nie muszą mięknąć, bo nadają się do zjedzenia od razu po upieczeniu.
Świąteczny wypiek dla łasuchów na diecie
Każdy przepada za korzennym smakiem pierniczków pieczonych w okolicy świąt. Już samo rodzinne wyrabianie ciasta, wykrajanie wesołych kształtów, a potem ozdabianie zbliża wszystkich do siebie i pozwala w pełni odczuć magię świąt. Niestety nie wszyscy mogą zajadać się pełnymi cukru i białej mąki wypiekami ze względu na nietolerancję, różne schorzenia eliminujące takie składniki z codziennej diety, a także, gdy postanowimy zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Na szczęście istnieje rozwiązanie, które pozwoli połączyć cieszenie się smakiem cynamonowych ciasteczek bez szkody dla ustalonej diety. W proponowanym przez nas przepisie nie znajdziesz białej mąki, która jest źródłem pustych kalorii ani białego cukru, który jest niewskazany przy wielu stosowanych dietach odchudzających. Zamiast tego w przepisie użyte zostały zamienniki tuczących składników - mąki pełnoziarniste, miód oraz ksylitol. Dzięki temu pierniczki będą zdecydowanie łatwiej strawne, a przy okazji będą mieć obniżoną ilość kalorii. Bez wyrzutów sumienia można je przegryzać z całą rodziną do popołudniowej kawy, bo ich smak i konsystencja nie odbiegają od tradycyjnie przygotowywanych wypieków.
Zobacz również:
Zdrowa wersja pierniczków świątecznych - przepis
Składniki:
- 200 g mąki orkiszowej pełnoziarnistej
- 150 g mąki pełnoziarnistej z różnych ziaren
- 1 jajko
- 200 g miodu
- 1/2 szklanki ksylitolu lub erytrolu (zamienniki cukru)
- 25 g masła
- 2 łyżki przyprawy do pierników
- 1 niepełna łyżeczka sody oczyszczonej
Przygotowanie:
- Do garnka wlewamy miód i podgrzewamy do roztopienia się.
- Dodajemy ksylitol, przyprawę do pierników i masło i mieszamy, podgrzewając. Zostawiamy, by lekko przestygło.
- Do osobnej miski wsypujemy mąkę i sodę oczyszczoną. Dodajemy jajko.
- Do miski z mąką dodajemy przestudzoną mieszaninę miodową.
- Dokładnie mieszamy. Wyrabiamy ciasto.
- Wyrabiamy ciasto przez ok. 5-10 minut. W międzyczasie nastawiamy piekarnik na 180 stopni.
- Posypujemy blat mąką i rozwałkowujemy ciasto na grubość 0,5 - 1 cm. W razie potrzeby podsypujemy mąką, jeśli ciasto jest zbyt klejące.
- Wykrawamy kształty foremkami.
- Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowujemy niewielkie odstępy.
- Pierniczki pieczemy w piekarniku przez ok. 5-7 minut.
Można jeść od razu po upieczeniu!
Smacznego!